Natuurbegraafplaats bij Meppen wordt officieel geopend

Mepperdennen.
Foto: Eigen foto

Meppen – Natuurbegraafplaats Mepperdennen opent zaterdag 5 september De openingsfestiviteiten waren eerder uitgesteld vanwege de corononacrisis. Aanstaande zaterdag kunnen bezoekers zich op een kleinschalige informatiemarkt laten informeren over natuurbegraven en een groene uitvaart. Elk half uur zijn er rondleidingen over de begraafplaats.

Natuurbegraafplaats Mepperdennen ligt mooi centraal tussen Hoogeveen, Coevorden en Meppen. Het terrein van 22 hectare bestaat uit een jong gemengd bos. Slingerende paden leiden door het gebied en wat direct opvalt is de stilte; alleen het ruisen van de wind en het gezang van vogels is hoorbaar. Dit maakt het een zeer geschikte plek voor een natuurbegraafplaats.

Gastheer Michael Donker: “ De combinatie van eeuwigdurende grafrust en de troostrijke natuur spreekt mensen aan. Mensen kiezen hier zelf de plek waar ze zich prettig bij voelen en hoeven zich geen zorgen te maken over verlenging van grafrechten. Dat geeft veel rust. En dankzij de eeuwigdurende grafrechten blijft het bos ook voor altijd bos”.

Informatiemarkt

Op de normaal zo stille begraafplaats is zaterdag 5 september van alles te beleven. Rondom het gebouw is een kleinschalige informatiemarkt, met als thema natuur. Diverse organisaties laten bezoekers zien welke keuzes bij een groene uitvaart passen, zoals ecologische kisten en manden en duurzame bloemen. Ook is er een bijzondere rouwbakfiets te zien. Op de markt staan ook lokale initiatieven die een link met de natuur hebben.

Elk half uur is er een rondleiding over de natuurbegraafplaats. In het ontvangsthuis is een expositie te zien van lokale kunstenares Agnes van Eupen. De organisatie doet er alles aan om de dag prettig en veilig te laten verlopen. “We zijn gewend om alle tijd en ruimte voor mensen te maken. Ook tijdens de opening zal iedereen 1,5 meter afstand kunnen houden. De informatiemarkt is ruim opgezet en de rondleidingen vinden plaats in kleine groepjes.” Daardoor kan de natuurbegraafplaats goed voldoen aan alle corona maatregelen. Mensen die minder goed ter been zijn kunnen mee met een speciaal ingerichte e-car.

Aanmelden

De open dag is van 13:00 tot 16:00 uur rondom het ontvangsthuis aan de Zwarte Hurenweg 1 in Meppen. In verband met de coronamaatregelen vraagt de organisatie belangstellenden zich vooraf aan te melden. Dat kan via www.mepperdennen.org of 0591 230020.

Reacties