Drenthe roept op tot registratie bij hartslag.nu

Aftrap Hartveilig Campagne in het Provinciehuis
Foto: Provincie Drenthe

Assen – De Drentse gemeenten roepen iedereen die kan reanimeren op om zich als burgerhulpverlener te registreren op hartslagnu.nl. Daarnaast vragen zij om bestaande AED’s buiten op te hangen en te registreren. Karel Loohuis, burgemeester van de gemeente Hoogeveen en voorzitter van de VDG-commissie Gezondheid en Zorg, lanceerde daarvoor gisteren samen met gedeputeerde Henk Jumelet een campagne. Voor de campagne zijn filmpjes en advertenties gemaakt met inwoners uit Drenthe. In De Wolden gaat Eduard Annen namens de gemeente de inventarisatie uitvoeren.

Succesvol reanimeren vraagt om een dekkend netwerk van AED’s en gekwalificeerde burgerhulpverleners. Elke gemeente in Drenthe beschikt over een actueel overzicht van geregistreerde AED’s en burgerhulpverleners. Door het voeren van deze gezamenlijke campagne willen de Drentse gemeenten het overzicht uitbreiden met de ongeregistreerde AED’s en burgerhulpverleners.

Minimale schade

De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. Een burgerhulpverlener kan in die kritieke minuten de eerste hulp opstarten. Het is dan van belang dat alle AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) aan de buitenkant van een pand hangen, geregistreerd zijn en dat gekwalificeerde burgerhulpverleners in beeld zijn. Dat kan door registratie op www.hartslagnu.nl.
Campagne: naoberschap In de campagne staat “naoberschap” centraal. Zorgen voor elkaar. Wie kan reanimeren, kan een leven redden. Kan een ander reanimeren, dan kan hij of zij mogelijk ook jouw leven redden. Bovendien helpen we elkaar door een AED aan de buitenkant van het pand te hangen. Op deze manier is het dag en nacht, voor iedereen, beschikbaar. Diverse inwoners uit Drenthe werken mee aan de oproep; zorgprofessionals, burgerhulpverleners, ondernemers en sportclubs die een AED aan de buitenkant van het pand hebben opgehangen. De campagne wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage vanuit de Provincie Drenthe.
Registreer nu. Kunt u reanimeren of heeft u een AED? Registreer dit nu en ga naar http://www.hartslagnu.nl.

Reacties