Rogat - Huub Konings verzucht eens. "Waarom moet er midden in de straat een drempel komen? Dat levert alleen maar meer geluidsoverlast op, met het landbouwverkeer dat erover heen stuitert. Waarom leg je die drempel niet aan het begin van de straat?"
Konings is een van de inwoners van Rogat die vanavond naar de informatieavond is gekomen in wegrestaurant De Raket. Daar worden de plannen gepresenteerd voor de doorlopende weg in het dorp. Het gaat om een nieuwe indeling van de weg, meer groen, nieuwe bomen en snelheidsbeperkende maatregelen, zoals het aanleggen van meerdere drempels.
Lees ook:
Rogat gaat op de schop. Zo komt het dorp eruit te zien
De avond gaat vooral om de details. Zo zijn er vragen over de werkzaamheden en de gevolgen ervan. "Waar moeten we onze container dan aan de weg zetten?", vraagt een inwoner zich af. De werkzaamheden zelf beginnen al binnenkort, op 6 maart. In verschillende fasen wordt er op verschillende plekken in het dorp gewerkt.
Een veelvoorkomend onderwerp tijdens de bijeenkomst is de veiligheid van het dorp. Inwoner Arno van Nierop denkt niet dat de herinrichting het dorp er per se veiliger van maakt. "De 'chicane' blijft, dat blijft een uitdaging om harder te rijden", zegt hij.
Ook de ruimte voor fietsers en voetgangers wordt vaak genoemd. De doorgaande weg in Rogat krijgt een verhoogde middenstrook. Een voet- of fietspad ernaast komt er niet. Op het voetpad wat er al ligt aan de entree vanaf de A28-kant, komen parkeerplaatsen. Die had het dorp het liefst aan de andere kant van de weg gezien. Daar staan echter beschermde bomen. "Dus moet je over de weg om langs de geparkeerde auto's te lopen", constateert een inwoner.
In de plannen voor Rogat is ook opgenomen dat er meer groen voor terugkomt. Vooral meer biodiversiteit. In de kern van Rogat maakt gras langs de weg plaats voor kleurrijke beplanting en nieuwe bomen.
De plannen komen vanuit het wijkplatform Rogat zelf. In 2016 klopte het wijkplatform bij de gemeente aan om de weg te veranderen. "Dat was een idee", zegt Jacqueline Oldenburg namens de buurtvereniging. "We keken niet of het wel kon." Er is sindsdien veel veranderd in de plannen.
Voordat de werkzaamheden echt beginnen, werd de informatieavond gehouden. Daar konden de inwoners hun laatste zegje nog doen en vragen achterlaten voor de gemeente. Hoewel er toch nog veel vragen zijn, is iedereen het erover eens dat het goed is dat er wat gaat gebeuren. En dat de avond geslaagd is. "Het ergste wat kan gebeuren is dat je informatieavonden voor de buurt houdt, en er vervolgens niemand komt", zegt iemand namens de gemeente. "Nou, het is goed vol hier."