Zuidwolde - Defensie oefent van 14 tot en met 17 mei in Noord-Nederland en wel in de gemeenten Tynaarlo, Midden-Drenthe, Westerkwartier, Noordenveld en De Wolden. Tijdens de oefening Falcon Spring trainen de militairen van de luchtmobiele brigade van de Koninklijke Landmacht samen met het Defensie Helikopter Commando.
Tijdens Falcon Spring worden in een internationale setting grootschalige luchtlandingsoperaties uitgevoerd. Meer dan duizend militairen van land- en luchtmacht en 20 helikopters worden op verschillende locaties in Noord- Nederland ingezet. Een sterke grond-lucht integratie is essentieel bij het beschermen van het grondgebied.
Daarnaast oefenen de militairen van de luchtmobiele brigade luchtmobiele operaties, waarbij troepen per helikopter worden ingezet om een strategische locatie in te nemen en te beveiligen. Via helikopters voeren zij een ‘aanval’ uit op bijvoorbeeld bruggen. In deze acties wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie. Dit scenario is bedoeld om de militairen van de luchtmobiele brigade te trainen in samenwerking, tactiek en het uitvoeren onder uitdagende en realistische omstandigheden. Een deel van deze oefening vindt plaats in De Wolden bij de Ossesluis in De Wijk, tussen Veeningen en Koekange en rond de Willem Moesweg in Veeningen.
In de Wolden wordt de inname van het onder controle houden van een brug/sluis geoefend. Dit speelt zich af van woensdag 14 mei tot en met zaterdag 17 mei in de omgeving van de Ossesluis in de buurt van De Wijk en bij twee bruggen over de Hoogeveensche Vaart, rond de Willem Moesweg te Veeningen
Voor deze oefening is een laagvliegontheffing aangevraagd voor Noord-Nederland. Tijdens Falcon Spring ligt de focus voor de Luchtmacht op operaties in de nacht, om bemanningen voor te bereiden op realistische scenario’s. Bemanningen moeten onder alle omstandigheden kunnen opereren, zowel bij daglicht als in het duister. Vliegen in het duister vraagt om andere vaardigheden. Voor deze trainingen gebruiken de helikopterbemanningen geavanceerde nachtkijkers om in het donker goed te kunnen zien.
Woensdag 14 mei observeren verkennende eenheden de omgeving van de Ossesluis en bruggen bij de Willem Moesweg. Donderdag 15 mei worden eerst 100 militairen en iets later nog eens 150 militairen afgezet in het gebied door helikopters. Aansluitend wordt materiaal aangevoerd door helikopters. De militairen verblijven gedurende de nacht op eigen gelegenheid in het gebied en worden op vrijdag 16 mei weer opgepikt door de helikopters. Zaterdag 17 mei is het gebied weer ‘schoon’.
De militairen gebruiken oefenmunitie. Dat betekent dat je wel schoten hoort, maar losse patronen gebruikt worden die geen doel treffen. Daarnaast wordt ook getraind met het MCTC systeem (moblile combat training centre). Hiermee kunnen verschillende gevechtssituaties met behulp van lasers en sensoren realistisch gesimuleerd worden. Militairen dragen sensoren op de helm en het vest. Dit systeem geeft geen geluid.
De militairen zullen ongeveer 24 uur in het oefengebied aanwezig zijn. De wegen rond dit gebied zullen tijdelijk worden afgezet. Bij iedere afzetting is een professionele verkeersregelaar aanwezig die uit kan leggen waarom de weg tijdelijk is afgezet. Bestemmingsverkeer en hulpdiensten vinden doorgang. Het is onwenselijk dat mensen zich in het oefengebied begeven tijdens de oefening. In het oefengebied is een aantal boerderijen aanwezig. Defensie heeft afspraken met de eigenaren gemaakt over het landen van de helikopters en het gebruik van het terrein.
Voor een goed verloop van de oefening is het belangrijk om diverse doelgroepen vooraf te informeren over deze oefening. Dat voorkomt mogelijke onrust. Duidelijk moet zijn dat het om een oefening gaat, wanneer deze plaatsvindt en dat het onwenselijk is dat mensen zich gedurende 24 uur in het oefengebied begeven omdat dit de oefening verstoort.
Deze communicatie wordt door het team communicatie van de gemeente in samenwerking met Defensie verzorgd op diverse manieren; persoonlijk, via een brief, via social media, via de gemeentelijke pagina in de Wolder/Westervelder courant en via flyers op veel bezochte locaties.
Een militaire oefening wordt niet vergund. Gemeente De Wolden stuurt een bevestiging en legt daarin vast dat eventuele schade door Defensie wordt vergoed, de overlast beperkt wordt en er goed ambtelijk vooroverleg plaatsvindt.
Defensie beschermt wat de burger dierbaar is en daarvoor is training noodzakelijk. Dit gebeurt op eigen oefenterreinen, maar ook daarbuiten. Zij oefent zo echt mogelijk om voorbereid te zijn op onverwachte situaties in binnen- en buitenland. In november 2022 trainden de militairen ook in De Wolden.
Indien, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, schade door de oefening ontstaan is, kunnen inwoners dit melden aan het Ministerie van Defensie. Deze handelt de schade af.