Ruinen - Het museum Pasmanshuus aan de Oosterstraat in Ruinen gaat een oude traditie in ere herstellen: er wordt op zaterdag 22 juli een boerenboeldag gehouden.
Als vroeger een bedrijf werd beëindigd, een boer ging verhuizen of emigreren of mensen kleiner gingen wonen, was er voor overtollige spullen uit voor- en achterhuis nog geen kringloopwinkel. De goederen die niet meer nodig waren of niet mee konden verhuizen, zoals bijvoorbeeld tijdens de emigratiegolf in de vijftiger jaren, dan werd een boerenboeldag georganiseerd.
‘s Morgens werden alle te verkopen zaken uitgestald en aansluitend kwam de paander, hield een voorwerp omhoog en riep: ‘wie biedt er op...’ Op die manier werden op een boerenboeldag alle spullen bij opbod verkocht. Op dezelfde manier worden jaarlijks de peren verkocht van de bomen aan de Dokter Larijweg in Ruinerwold.
Zo'n boerenboeldag houdt het Pasmanshuus op 22 juli. Vanaf 9.00 uur worden de te verkopen spullen uitgestald en aansluitend vindt de verkoop bij opbod plaats. Er zijn door verhuizingen van inwoners heel mooie voorwerpen ingebracht, waaronder veel gereedschap, bijzonder glaswerk, curiosa (waaronder koperen pompen), huisraad, tuinspullen, potten en pannen, serviezen, wandborden en boerengereedschap als een zeis met haarspit. Ruinen kende de afgelopen jaren geen rommelmarkten meer. Aanvankelijk hield buurtvereniging Esweg een jaarlijkse rommelmarkt. Veel publiek trokken jaren geleden ook de veilingen van de middenstandsvereniging, daar werden spullen die in de winkel onverkoopbaar waren gebleken, bij opbod verkocht. Alle winkeliers brachten daar hun artikelen in en de paanders, staande op het talud rond de kerk, veilden dat in rap tempo. Onder grote hilariteit gingen onder andere badpakken voor een klein bedrag weg, mits de koper beloofde ze later te showen.
Ook de Nederlands Hervormde kerk aan de Brink hield jarenlang een rommelmarkt rond de kerk. De dorpsbewoners die materialen wilden schenken, konden terecht bij de familie Maat aan de Hoekstraat, waar opslagruimte beschikbaar werd gesteld. De verkoop werd aangevuld met een rad van fortuin en bracht jaarlijks een flink bedrag op, dat in het potje kerkrestauratie kwam. Maar ook die traditie is verdwenen en daarom wil het Ruiner museum een dergelijke activiteit weer op de agenda zetten. Naast de activiteitencommissie is bij Pasmanshuus voor dit doel een speciale boeldaggroep geïnstalleerd.