Leeuweriken zoeken in de Kale Duinen

Leeuweriken in de Kale Duinen.
Foto: IVN

Appelscha – Langs een niet zo heel gemakkelijk traject vanwege hier en daar rul zand maken IVN Noordwest-Overijssel en KNNV “De Noordwesthoek” een 6,5 kilometer lange excursie door de kale duinen bij Appelscha. Dat gebeurt op zaterdag 14 maart.

In deze tijd van het jaar laten boomleeuweriken zich hier overal zien en horen. Soms zingen ze vanaf een kale tak hoog in een boom, soms stijgen ze op en draaien dan al zingend cirkels hoog in de lucht. Het aardige is dat ook veldleeuweriken aanwezig zijn, die zich anders gedragen en andere geluiden produceren. Met wat oefening is het verschil al gauw heel duidelijk.

Goede kans

Verder is er een goede kans dat er raven te zien zijn en met wat geluk ook een klapekster. Dat geldt ook voor de tapuit, die het als broedvogel in 2019 heel goed gedaan heeft in dit gebied. Een veel voorkomend insect hier is de driehoornmestkever, vooral te zien in het vroege voorjaar. Bij warm weer zijn misschien ook al grijze zandbijen actief. Op een enkele plek kan massaal rood bekermos worden aangetroffen. Ook het ruig haarmos is nu op zijn mooist, vooral de mannelijke planten met hun rode “roosjes”. Er is genoeg te zien, al was het alleen maar dat prachtige landschap.
Vertrektijd en plaats: 8.30uur  vanaf de  grote parkeerplaats bij NS-station Steenwijk, overkant spoor, aan de Eesveense kant, ingang Eesveenseweg 3, 8332 JA Steenwijk. Halverwege de middag komen de deelnemers hier terug.

Deelname: Gratis voor iedereen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 12. Daarom opgave vooraf verplicht bij Theo van de Graaf, bij voorkeur per email [email protected]. Of anders per telefoon 0521-587345.

Reacties