Huus van de Taol op zoek naar Drentse woorden

Beurtbalkjes in het Drents.
Beurtbalkjes in het Drents.
Foto: Artizzl Media

Beilen – Zeg je in het Drents leerzen of stevels? En broek of boks? Straks of dommiet? Met het project Heksen en Blauwvarven willen streektaalorganisatie Huus van de Taol en het Drents Archief Drentse woorden en uitdrukkingen opnieuw op batterij brengen en nieuw leven inblazen. Daarvoor zoeken ze vrijwilligers. Op dinsdag 4 oktober is een vrijwilligersvoorlichting in Beilen.

Het project richt zich op woorden die nog prima gebruikt kunnen worden, zoals seins voor soms, of iene halfstaon voor steunen. Het gaat dus niet om woorden die al zó lang niet meer gebruikt worden dat niemand ze nog kent of woorden die niet meer van toepassing zijn op de hedendaagse samenleving. De projectnaam Heksen en Blauwvarven is afgeleid van een uitdrukking die veel Drenten nog wel kennen, maar niet altijd meer gebruiken. ‘Ik kan niet heksen en blauwvarven tegeliek!’. Het is een manier om te vertellen dat je te veel hooi op je vork hebt gekregen en niet alles tegelijk kan doen.

Vrijwilligers gezocht

Iedereen die dat wil, kan meewerken aan dit project door een lijstje met diens selectie van woorden en uitdrukkingen naar het Huus van de Taol te sturen via huusvandetaol.nl/heksen. Als vrijwilligers kan je ook op pad om interviews te doen of woordenlijsten te doorzoeken. We dat in zijn werk gaat hoor je op dinsdag 4 oktober op de voorlichtingsavond. Deze begint om 19:30 in het Huus van de Taol (Raadhuisplein 1, Beilen).

Opgeven kan via [email protected] of door te bellen: 0591-371010.

Reacties

Cookieinstellingen