Markiezin van Drenthe presenteert Dowland & Daphne

Sinje Kiel (links) en Elly van Munster
Foto: Eigen foto

Ruinerwold – De Markiezin van Drenthe presenteert “Dowland & Daphne”: kamermuziek van Engelse en Nederlandse liederen uit de Gouden Eeuw met sopraan Sinje Kiel en Elly van Munster op luit. Dit evenement vindt plaats in de kleinste concertzaal van Drenthe: het Ovenhuis aan de Dr. Larijweg 22 in Ruinerwold (naast museumboerderij Karstenhoeve) op zondag 14 april, aanvang 14:30 uur.

De toegangskosten bedragen €12,50, donateurs van de stichting Vrienden van de Markiezin betalen €10,-. Bij voldoende belangstelling is er een tweede optreden om 16:30 uur. Reserveren kan via [email protected].

Programma

In huiselijke kring maakte men in de Gouden Eeuw graag muziek en de luit was een geliefd begeleidingsinstrument. Er werden veel liederenboeken uitgegeven. Muzikale invloeden uit Engeland, Frankrijk en Italië voerden de boventoon in de Nederlandse muziek. De muziek in dit programma is van Constantijn Huygens, John Dowland (ook Nederlandse versies), Thomas Ford, Giulio Caccini en onbekende componisten (Doen Daphne d’overschoone Maegt en het religieuze Miserere my Maker).

De twee musici spelen Nederlandse ‘covers’ van de bekende liederen Flow my tears en Can she excuse my wrongs op teksten van de dominee Dirck Rafaelszoon Camphuysen (Stichtelycke Rymen 1624). Daaruit blijkt dat godvruchtige lyriek zowel op swingende dansritmes als ook op de tranentrekkende melodieën van Dowland past. Elly van Munster zal enkele luitsolowerken spelen.

De artiesten

De twee professionele musici wonnen als duo in 2002 voor de vertolking van luitliederen de 1e prijs en de publieksprijs van het concours “Alte Musik Treff” in Berlijn, Duitsland. Sindsdien spelen zij op kamermuziekpodia verschillende programma’s luitliederen met voornamelijk Engels en Italiaans repertoire uit de Vroegbarok en geven zij Lutesong workshops.

Elly van Munster treedt, behalve als solist, regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuo speler in ensembles. Zij speelde in een groot aantal barokopera’s van Barokopera Amsterdam (onlangs toerde zij met de voorstelling King Arthur door Nederlandse theaters) en bij Camerata Delft en Ensemble Corona. Zij studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium en deed in 1994 Staatsexamen luit.

Sopraan Sinje Kiel heeft na haar zangstudie aan de conservatoria Zwolle en Den Haag lessen gevolgd bij verschillende specialisten op het gebied van historische uitvoeringspraktijk, waaronder Emma Kirkby. Zij treedt op als soliste in liedrecitals en oratoriumuitvoeringen en was deze maand te horen in een reeks uitvoeringen van de Johannespassie van J.S. Bach met barokensemble Eik & Linde, onder leiding van Mannes Hofsink. Sinje Kiel heeft met diverse ensembles en koren gewerkt, waaronder Ensemble Currende, onder leiding van Erik van Nevel, en barokopera’s met de Nederlandse Reisopera en heeft in het festivalkoor van Ambronay onder leiding vanTon Koopman gezongen. Zij heeft haar eigen lespraktijk en geeft en organiseert zangworkshops, concerten en masterclasses. Meer informatie op www.sinjekiel.nl.

Reacties