Column: In Nederland is sprake van crimineel gedrag

Column van Peter.
Foto: Selfie

We stevenen in ons land zo langzamerhand af op een grote ramp, alleen willen veel Nederlanders dat niet zien. Het mooie weer dat de komende dagen verwacht wordt, helpt ons ook al niet. De zon schijnt en dat betekent dat we naar buiten moeten. Prima, maar zoek de massa niet op, recreëer in eigen tuin of op het balkon. Loop een blokje om jouw appartement in plaats een bezoek te brengen aan het strand. En vooral: houdt minstens anderhalve meter afstand van elkaar, hoe moeilijk kan het zijn. Maar deze woorden zijn aan dovemansoren gericht, net als de rest van mijn verhaal waarschijnlijk.

Eigen gezondheid

De coronacrisis leert ons heel veel en opent de ogen. Het laat zien hoe onverantwoordelijk een deel van de Nederlanders is. Egoïstisch, eigenwijs en asociaal. Dat wisten we natuurlijk al, maar dat ze hun eigen gezondheid naast dat van al die keurige Nederlanders op het spel zetten, is toch wel bijzonder. Al die mensen die met dit mooie weer massaal naar het strand, de parken en bossen gaan, met hele gezinnen de winkels induiken en niets willen weten van een coronavirus. Die domme mensen wanen zich onaantastbaar, precies zoals criminelen zich kunnen manifesteren. In feite vertonen al die ‘recreanten’ crimineel gedrag, waartegen hard moet worden opgetreden. Dat kan echter pas als de regering tot een lockdown besluit, handhaaft en streng straft. Deze mensen brengen, net als een chauffeur met teveel drank op, hun medemensen in levensgevaar.

Deze mensen maken het dat politici als Geert Wilders en Thierry Baudet hun gelijk kunnen opeisen in een volgend, verder nutteloos debat. Maar misschien zijn al die mensen die er zo nodig op uit trekken juist stilletjes allemaal aanhangers van PVV en FvD, zodat hun standpunt meer gewicht krijgt.

Voorbeeld

Wij kunnen in Nederland een voorbeeld nemen aan landen als China, Japan en Zuid-Korea, waar de bevolking gedisciplineerd in huis blijft. Daar werd direct paal en perk gesteld aan de bewegingsvrijheid van de burgers en werd er gehoorzaamd. In Wuhan komt het normale leven langzaam weer op gang, dat is bewonderenswaardig. Italië is China qua dode burgers al lang voorbij, Spanje volgt en ook Nederland is in aantocht. Kijk maar naar de tabel, Nederland gaat de Azzuri achterna. Is dat de schuld van de regering? Nee, wel van al die mensen zonder enig greintje verantwoordelijkheid. Geheel eendachtig onze volksaard, kreeg de bevolking de kans om zelf de discipline te betrachten die nodig is. Helaas wordt die kans niet gegrepen en maakt een groep mensen hun geliefde land mondiaal belachelijk. In andere landen begrijpen ze er helemaal niets van: de hamstergekte, de lange rijen voor de coffeeshops en de drukte in het openbare leven terwijl het coronavirus stiekem voortwoekert. Ik schaam me diep voor deze landgenoten, die Holland weer eens op de kaart zetten. Er rest de regering helaas maar één ding: platgooien dit land, met dank aan al die zogenaamde levensgenieters. Bedankt mensen!

Peter Nefkens

Reacties