Column: Angst en achterdocht

Column van Peter.
Foto: Selfie

We zitten nog middenin de misschien wel zwaarste periode na de oorlog en niemand weet exact hoe lang we ons nog in deze onwerkelijkheid zullen bevinden. Drie weken van intelligente lockdown doen wel iets met een mens, maar ik ben blij dat het geen totale lockdown is waarin je vrijwel niets met mag buitenshuis dan boodschappen doen en de hond uitlaten. Een wandeling in een rustig bos of een rondje fietsen is goed voor de moraal én gezondheid. Het zijn voor mij momenten die ik koester, samen met gezonde voeding, in mijn eigen strijd om de corona buiten de deur te houden. Een strijd die iedereen op zijn eigen manier voert.

We zijn er nog lang niet, maar toch moet ik al denken aan de post-corona-periode, kortweg de pcp. Ik voorspel nu alvast een bizar vervolg van dit jaar 2020. De eerste tekenen van die nieuwe werkelijkheid zijn in feite al merkbaar. Hou maar vast rekening met angst en achterdocht, een gebrek aan vertrouwen en een andere omgang met elkaar.

Karretje

Een voorbeeld is mijn gang naar de supermarkt. Eenmaal per week alles halen lukt niet met een gezin van vijf volwassenen, maar ik ben wel de uitverkorene die deze taak toebedeeld heeft gekregen. Het zal voor veel mensen herkenbaar zijn, maar als je dan met jouw steeds voller wordend karretje door de winkel schrijdt en je krijgt een kriebel in de keel, dan hou je die in. Althans, je probeert het. Iedereen heeft wel eens een kikker in de keel of een droge keel, maar nu zie je iedereen verschrikt jouw kant opkijken als je moet hoesten, hoe kort die hoest ook is.

Vernietigend

Wat te denken als je nooit een snottebel hebt, maar juist in de winkel naar de zakdoek grijpt om een opkomende bel te verwijderen. ‘Corona?’ Je ziet de mensen denken en ze gaan in een nog wijdere boog om je heen of kijken je vernietigend aan. Dat dus! En als ons land straks weer losgelaten wordt, dan zet dit zich ongetwijfeld door. In de winkel, op straat, in de trein, op het werk en bij de sportvereniging of (sport)school. Wie kun je nog vertrouwen? Wie heeft corona gehad, al dan niet met alle symptomen, wie is gezond, bestaat die immuniteit eigenlijk wel en wie heeft het virus bij zich zonder het misschien zelf te weten? In Nederland wordt niet gecontroleerd, dus we weten het niet. Ga jij in trein of vliegtuig naast die kuchende en snotterende passagier zitten? Veel mensen houden de angst die nu ontegenzeggelijk heerst nog maanden bij zich, wie met corona in zijn nabijheid te maken heeft gehad, kan er een trauma aan overhouden.

Groot probleem

Ik ben een optimistisch persoon, maar voorzie hier toch een groot probleem. Zolang er geen vaccin is tegen de sluipmoordenaar Covid-19, moet je maar hopen dat je geluk hebt als je bij dat concert of in het voetbalstadion tegen elkaar aangedrukt staat. De enige manier om dit doemscenario enigszins te beteugelen, is om iedere burger te testen op de aanwezigheid van het C-virus. Tests schijnen niet duur te hoeven zijn en als je dat bij de huisarts of in een setting op een speciale locatie in bijvoorbeeld een dorpshuis laat doen, moet het binnen een redelijke termijn geregeld kunnen zijn. Anders is een angstcultuur verzekerd en daar zitten we met z’n allen niet op te wachten. 

Peter Nefkens

 

 

 

Dossier: Corona nieuws

Reacties