Column: Kerk in Staphorst moet zijn verantwoordelijkheid nemen

Column van Peter.
Foto: Selfie

Er kwam vanaf vrijdag een stroom van heftige kritiek los op de Hersteld hervormde kerk van Staphorst. Die laat de diensten van zondag gewoon doorgaan, zij het met een minder aantal kerkgangers. Er zouden nog maar 600 gelovigen op verschillende plaatsen in de kerkgebouwen plaats mogen nemen in plaats van de 2300 die in de grote kerk een plek zouden kunnen krijgen. De kerkenraad en kerkvoogdij trokken zich die kritiek aan: nu mogen er op deze zondag, de Dag des Heren, nog maar 100 kerkgangers komen in het hoofdgebouw. Plus daarnaast een zelfde aantal in twee zalen van Leerkamer en twee zalen van het Dienstgebouw. Dat maakt samen toch nog 500 gelovigen.

Moeten we blij zijn dat de grootste Hersteld hervormde kerk van Nederland wat water bij de wijn doet? Het lijkt mij niet, deze hele houding van de kerkvorsten getuigt van een groot gebrek aan verantwoordelijkheid in een periode waarin de wereld iedere mogelijkheid aan moet grijpen om het coronavirus buiten de deur te houden. Maar nee, in Staphorst moeten ze zo nodig hun grootste kerk open gooien, waarbij ze zichzelf bovendien een hoop organisatorische ellende op de hals halen. Daar waar de kleinste kerkgemeenschappen in onze regio, waar ze al blij zijn met 50 kerkgangers, maar toch dicht blijven, zijn ze in Staphorst dwars.

Eigengereidheid

Normaal kan ik de Staphorster eigengereidheid best waarderen, maar hier maakt de Hersteld hervormde gemeente zich volslagen belachelijk. Ze zouden een voorbeeld moeten nemen aan de geloofsgenoten in het naburige Genemuiden, waar de kerkvoogdij wél besloot de kerk tot nader order te sluiten, net als overigens in de meeste andere kerken in het land. De diensten zijn daar alleen te volgen via de website, kerktelefoon en scanner. ‘Blijft u dus thuis en luister daar naar de kerkdienst’, roept de kerkvoogdij van Genemuiden op.

In Staphorst hebben ze ook digitale mogelijkheden en iedere kerkganger wordt vrijgelaten al dan niet daar de kerk aan de Gemeenteweg te komen, maar dat is een halfbakken houding die we al veel te veel in Nederland tegenkomen. De Hersteld hervormde gemeente van Staphorst behoort het goede voorbeeld te geven, heeft een grote verantwoordelijkheid te nemen en behoort de kerk tot minimaal het einde van de maand gewoon op slot te doen. Deze kerk heeft richting eigen achterban een voorbeeldfunctie, maar bereikt met dit standpunt dat de naam van Staphorst in de wijde regio en de rest van Nederland weer eens te grabbel wordt gegooid. Deze kerk is al een instituut waar menige burger zijn wenkbrauwen over ophaalt, hier had de kerkvoogdij kunnen voorkomen dat de beeldvorming nog slechter wordt.

Digitale snelweg

Het kan nooit de bedoeling van God zijn, want hij heeft geen kerkgebouw nodig om bij de mensen te zijn. God is overal waar de mensen Hem nodig hebben en Hij maakt ook graag gebruik van de digitale snelweg om zijn geluid in de huiskamers te laten weerklinken. Het zou de hoge kerkheren sieren om voor de rest van de maand de deuren dicht te doen. En anders moet waarnemend burgemeester Kok ingrijpen en de openstelling verbieden.

Dat ze in Staphorst het woord van de Heer verspreiden is prima, maar ten allen tijde moet voorkomen worden dat eigenwijze kerkgangers het coronavirus kunnen verspreiden, moet uit alle macht tegengegaan worden. Voor de eigen gemeenschap, maar ook voor al die mensen in Meppel, De Wolden, Zwartsluis, Zwolle en al die andere plaatsen waar al deze kerkgangers na zondag in contact met andere mensen kunnen komen. Dan wordt het haast crimineel gedrag en dat kan nooit getolereerd worden, ook niet aan de Gemeenteweg in Staphorst. Het is te hopen dat de kerkgangers verstandig zijn en gewoon lekker thuis blijven en de dienst via internet of de kerktelefoon volgen. Amen.

Peter Nefkens

 P.S. Voor wie de diensten in de Hersteld hervormde kerk in Staphorst wil volgen, dat kan via https://www.hhkstaphorst.nl/kerkelijk-leven/meeluisteren

Dossier: Corona nieuws

Reacties