Column: Reclame langs de wegen

Dwingelderveld.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De PvdA in Drenthe is in het geweer gekomen tegen de oprukkende reclamemasten  langs de A28 in deze provincie. Her en der duiken ze op en steken de schreeuwende palen vele meters boven het maaiveld uit. Bedrijven die de aandacht op hun producten willen vestigen, leggen er flinke sommen geld voor neer.

Ik kan me wel vinden in de kritiek van de Drentse PvdA, want het ziet er inderdaad niet uit. Schreeuwende reclames die de aandacht afleiden, deze randstedelijke reclamezuilen beginnen overigens al op de provinciegrens bij Staphorst en Meppel. Daar flikkeren de reclames je tegemoet, maar als automobilist moet je toch vooral op de weg letten?

Gelukkig is het in de gemeente De Wolden langs de snelweg nog geen ratjetoe van palen, al wordt wel steeds meer reclame gemaakt voor evenementen zoals het Winterbeats Festival, het Muziekweekend Pesse, de Monsters of Rock in Veeningen en het attractiepark in Appelscha. Nog enigszins bescheiden, maar wel oprukkend en iets om in de gaten te houden. Die grote plastic affiches zijn ook langs de N375 in opkomst, van muziekfestivals tot de Kroeg-tot-Kroegloop en de MTB-marathon. Zomaar op een aanhanger of een rek bevestigd ergens in een weiland.

Green Planet

Die N375 leidt trouwens naar een locatie in de gemeente Hoogeveen waar al meer dan een jaar veel om te doen is: Green Planet van ondernemer Edward Doorten. Niet zozeer het tankstation van de toekomst is punt van zorg, wel de realisatie van een vrijetijdspark achter Green Planet. Waar het met omwonenden vooral om spant, is de geplande reclametoren die hoog boven de regio uittorent. Doorten vertelde me ooit al eens dat je dan mooi over het nationaal park Het Dwingelderveld uitkijkt. Klinkt aanlokkelijk, maar dan kijk je dus ook over al die bewoners uit. Het is een heet hangijzer in de gemeente Hoogeveen, maar ook de gemeente De Wolden ontkomt niet aan der discussie. Het buurtschap Eursinge is fel gekant tegen zo’n reclamemast en heeft zich al eerder tot de gemeente De Wolden gericht. Het brengt De Wolden in een lastig parket, want wat voor standpunt moet je daar nu over innemen, zonder dat je de samenwerkingspartner en buurman Hoogeveen schoffeert? Die burgers in Eursinge horen ook bij De Wolden, en Westerveld ook trouwens.

Die mast is er natuurlijk voor om reclame te maken voor Green Planet, want de automobilist moet weten dat daar een bijzonder tankstation is gevestigd. Edward Doorten moet klanten hebben om de toko levensvatbaar te houden. Daar zijn echter ook andere manieren voor, het kan niet zo zijn dat de wens van de ondernemer een eis wordt, waar de hele omgeving mee opgezadeld wordt. Het is nu eenmaal geen industrieterrein, zoals bij Zwolle of Hoogeveen. Wel een eenzame paal in het midden van nergens. Een paal des aanstoots, maar wel een waar De Wolden weinig grip op heeft.

Peter Nefkens

Reacties