Judoleraar Erik de Haan neemt na 23 jaar afscheid

Erik de haan neemt afscheid.
Foto: Eigen foto

Ruinen – Met het vertrek van judoleraar Erik de Haan verliest Jigoro Kano uit Ruinen een persoon die 23 jaar lang binnen de vereniging een belangrijke en bepalende rol heeft gespeeld. Een leraar die door zijn persoonlijkheid en wijze van lesgeven altijd waardering en respect oogstte bij zijn judoleerlingen en de verschillende besturen die hij in al die jaren heeft meegemaakt.

Judovereniging Jigoro Kano uit Ruinen bestaat al sinds 1977. Na een aantal voortvarende jaren ging het echter bergafwaarts. In 1997 werd een dieptepunt bereikt. De vereniging telde toen nog slechts 13 leden en stond op omvallen. Reden voor het toenmalige bestuur om een drastische koerswisseling te maken. De vereniging maakte de overstap naar de Internationale Budo Federatie, een kleine judobond, vooral actief in noordoost Nederland. Door deze overstap was de weg ook vrij voor het aantrekken van een judoleraar uit die bond.

Afscheid Erik de Haan.

Lerarenstatus

In augustus 1997 werd de toen 28 jarige Erik de Haan uit Stadskanaal judoleraar bij Jigoro Kano. Erik zat al vanaf zijn 7e jaar op judo. In de loop der jaren behaalde hij de zwarte band en zijn lerarenstatus en sinds 1992 gaf hij al les bij een judovereniging in Coevorden.

Met de komst van Erik veranderde er iets bij Jigoro Kano. Hij zette de training anders op en zijn motto bij het trainen werd dat plezier in het judo voorop moest staan. En dat is ook altijd zijn leidraad gebleven. Door deze wijze van lesgeven zag je bij de toenmalige leden ook inderdaad het plezier in sport groeien, dat uitte zich ook in de aanwas van leden.

In de jaren die volgden werd het aantal lesuren uitgebreid, groeide het aantal leden tot bijna 100 en werd Jigoro Kano een bloeiende sportvereniging en een vaste waarde voor Ruinen en omgeving. Door Erik ’s oog voor kwaliteit en omdat hij jongeren goed kan motiveren, bereikte Jigoro Kano ook een historisch hoogtepunt doordat voor het eerst enkele judoka’s de zwarte band haalden.

Drukke baan

Vorig jaar stopte Erik met lesgeven in Coevorden. En nu, na 23 jaar, dus ook in Ruinen. Een drukke baan noopte hem daartoe voornamelijk omdat hij van mening is dat als je iets doet je dat ook voor de volle 100% moet doen en hij wil voorkomen dat hij niet meer kan brengen waar judoka’s recht op hebben.

Over judo zegt Erik: „Judo is een mooie respectvolle fysiek en mentaal vormende sport. Vooral voor degene die wat meer voor zichzelf moet leren opkomen, voor degene die overloopt van energie of concentratieproblemen heeft. Ik ben trots als ik zie hoe al die jeugdige judoka’s van destijds zijn geworden. Mensen die met respect met een ander omgaan, beheerst en sociaal zijn. En dat is ook wat ik meeneem, want dat is blijvend.”

Reacties