ZKC’19 verliest punt in slotseconden

Zuidwolde – Het vlaggenschip van ZKC’19 speelde vanmiddag de eerste thuiswedstrijd gelijk tegen Wêz Handich/DOW. Van de ploeg uit Rottevalle was bekend dat die geen cadeautjes zou uitdelen, dat gebeurt immers pas op 5 december.
In de eerste tien minuten van de eerste helft kwam de uitploeg door een hoog afrondingspercentage op een snelle, ruime voorsprong: 1-5. ZKC’19 bleef door pech in de afronding steken op een laag aantal doelpunten in de beginfase. Naarmate de eerste helft vorderde wisten de Zuidwoldigers meer grip te krijgen op de wedstrijd, waardoor het verschil kon worden verkleind naar 6-9. Hierop volgde een nog sterkere periode waarmee de eerste voorsprong kon worden gepakt: 11-9. De beleving, het momentum en de wil om te winnen was vlak voor rust overduidelijk bij ZKC’19, waardoor de roodzwarten uiteindelijk konden gaan rusten met een 12-10 voorsprong.

Verkleinen

In de tweede helft werd het goede spel voortgezet door meteen uit te bouwen naar 14-10 door doelpunten van Adriaan Dusée en Elske Oord. Dit gat van vier kon tot en met 16-12 goed worden vastgehouden, echter waren het daarna de Friezen die de korf vaker wisten te vinden. Hierdoor konden zij het verschil weer verkleinen tot eerst 16-15 en daarna zelfs tot 17-17. Een spannende slotfase met twee ploegen die gelijkwaardig aan elkaar waren brak aan.

Het was ZKC’19 dat in deze slotfase het voortouw wist te nemen. Adriaan Dusèe, Tom Rijstenberg, die een dijk van een wedstrijd speelde, en Kristian Krikken wisten de korf te vinden en brachten de stand op 20-17 met nog vier minuten te spelen. Wêz Handich wist zichzelf terug te knokken tot 20-19, waardoor het tot de laatste minuut spannend bleef.

Schotklok

Met nog 50 seconden op de klok was de enige taak van de Zuidwoldigers om één keer de schotklok rond te spelen en vervolgens de laatste seconden uit te spelen. Een heer van de Friezen tikte de bal uit de handen van Adriaan Dusée, waarop een vrije bal volgde. Dezelfde heer deed tien seconden later precies hetzelfde, maar scheidsrechter Marco Zwiers, die gedurende de hele wedstrijd aan beide kanten aardig wat steekjes had laten vallen, zag deze opzettelijke overtreding niet: de bal ging naar Wêz Handich, die nog 17 seconden had om gelijk te maken. In deze aanval werd een dubieuze vrije bal toegekend, waar vanuit vervolgens een dubieuze strafworp werd toegekend. De Friezen wisten deze te benutten, waardoor ze, tot ongeloof van iedereen in de zaal, toch nog een punt konden stelen van ZKC’19.
Ondanks de arbitraire blunders & het bestolen punt is het neergezette spel van de De Hoogh Schilderwerken-formatie zeker iets waar op gebouwd kan worden. Met drie punten uit twee duels staat ZKC’19 op een gedeelde tweede plek in de eerste klasse, een veelbelovende uitgangspositie voor de rest van het seizoen.

Doelpuntenmakers: Kristian Krikken 6, Adriaan Dusée 6, Tom Rijstenberg 3, Elske Oord 2, Melissa Rijstenberg 2 en Anouk Spijker 1.