ZKC’19 pakt de draad weer op

Archieffoto
Archieffoto

Zuidwolde – Na het pijnlijke verlies tegen Oerterp vorige week, wat leidde tot degradatie naar de tweede klasse in de zaal, stond er voor het vlaggenschip van ZKC’19 een thuiswedstrijd tegen Sios uit Wolvega op het programma. Op papier was deze tegenstander van een mindere klasse ten opzichte van de eersteklassers waar de Zuidwoldigers zich in de zaal tegen moesten meten. Er werd met 23-13 gewonnen.

Toch kon dit verschil in kwaliteit in de beginfase van de wedstrijd niet worden uitgerukt in de wedstrijdscore. Sios kwam snel met 0-2 op voorsprong, waarmee ze aangaven dat ze zich niet snel lieten overtreffen. ZKC’19 speelde te laconiek en arrogant, waardoor de wedstrijd niet al in de eerste helft werd beslist. Verdedigend ging er te veel mis en aanvallend werd er te weinig afgerond. Een 8-4 voorsprong kon door de rood-zwarten niet worden vastgehouden: de Friezen konden vlak voor rust nog terugkomen tot 9-9. Toch wist ZKC’19 door doelpunten van Hielke Oostveen, die met een hoog schotpercentage en veel rebounds een goede eerste helft speelde, en Lotte van Middelaar, die met veel steals haar eerste basisplaats dit seizoen goed waar maakte, tot een 11-9 ruststand te komen.

Laconieke spel

In de rust van trainer/coach André van Moock aan dat het laconieke spel van de Zuidwoldigers de reden was dat Sios nog kon blijven aanhaken. Een korte, krachtige speech die opriep tot scherpte moest ervoor zorgen dat de tweede helft eenzijdig zou worden met weinig tegendoelpunten en veel goede aanvallen.

In de tweede helft werden de verdedigende punten van Van Moock perfect opgevolgd: de eerste periode na rust werd de tegenstander op 9 doelpunten gehouden. Toch wisten de Zuidwoldigers aanvallend niks extra te brengen: nog steeds 11 doelpunten. Uiteindelijk wist het individuele overwicht zich ook te uiten in scores, waardoor ZKC’19 uit kon lopen tot 6 doelpunten verschil. Vanaf dit moment was de wedstrijd gespeeld en was het voor de roodzwarten de taak om vertrouwen te kweken voor de wedstrijden die gaan komen.

Sios kon op 13 doelpunten worden gehouden, ZKC’19 wist haar doelpuntenaantal nog te vergroten naar 23, waardoor de uitslag alsnog uitblijkt naar een dikke overwinning. Volgende week speelt de K.J. van Dijk-formatie een belangrijke wedstrijd tegen Rodenburg, dat gedeeld eerste staat met ZKC’19.

Doelpuntenmakers: Hielke Oostveen 4, Kristian Krikken 4, Maarten Feenstra 4, Lotte van Middelaar 3, Marlieke Krikken 2, Melissa Rijstenberg 2, Elske Oord 2, Lina Ijmker – 1 en Maikel Vos 1.