Voetbalclubs creatief in kunstgrasplannen

05 jun 2019, 7:42 Nieuws
vitesse63 kunstgrasveld opening
Pieter groot
Zuidwolde – De voetbalverenigingen Wacker, Ruinen en Ruinerwold dragen zelf voor een bedrag van 50.000 euro bij aan de aanleg van kunstgrasvelden op hun accommodatie. Daar komt nog 25.000 euro per vereniging bij via zelfwerkzaamheid. Om de aanleg te kunnen realiseren, draagt de gemeente ook nog 150.000 euro extra bij.
In een raadsvoorstel is tevens de uitkomst van de gezamenlijke aanbesteding (vier velden in de gemeente Hoogeveen en drie velden in De Wolden) weergegeven. Door onder andere de gezamenlijke aanbesteding kunnen substantiële voordelen worden behaald, 31.000 euro per veld. In totaal leggen de verenigingen door middel van zelfwerkzaamheid, naast de eenmalige bijdrage per vereniging van € 50.000, een bedrag van circa € 25.000 in (€ 8.000 afvoeren grond + € 7.000 aanbrengen bestrating en € 10.000 subsidie LED verlichting). Om de aanleg van een drietal kunstgrasvelden te kunnen realiseren, dient nog € 150.000 extra, bovenop de bij de begroting 2019 door de gemeenteraad reeds gereserveerde € 1,0 miljoen vanuit de algemene reserve in de dekkingsreserve te worden gestort.

Motie kunstgras

Op 21 juni 2018 werd in de gemeenteraad de motie kunstgras aangenomen. De drie voetbalverenigingen zijn gezamenlijk de uitdaging aangegaan en hebben geruime tijd zeer intensief gewerkt aan de aan de raad gepresenteerde plannen. Eén van de genoemde aandachtspunten/pijnpunten voor de betreffende verenigingen is het deel van de totale investering, te weten 1/3 deel (gesteld als voorwaarde in motie 3M10a), dat de vereniging zelf moet bijdragen. De totale investering van de aanleg van een kunstgrasveld voor voetbal, inclusief TPE infill, Led-verlichting, omheining, is geraamd op € 500.000,- . Dit betekent dat de betreffende verenigingen, conform de in de motie gestelde financiële randvoorwaarde, circa € 166.000,- moeten inbrengen. Dit is voor de verenigingen niet realistisch en haalbaar.

Constructief

De verenigingen hebben zich volgens de gemeente tijdens de gesprekken zeer constructief opgesteld en middels creatieve oplossingen is gezocht naar financiële ruimte. Uit de gesprekken is door de verenigingen helder aangegeven dat, naast de reeds toegezegde € 50.000 per vereniging, er geen financiële ruimte is voor extra aanvullende eigen middelen. De verenigingen hebben daarom gezocht naar creatieve oplossingen waarmee besparingen gerealiseerd kunnen worden. Zo zijn de verenigingen bereid om de financiële bijdrage, die zij ontvangen van de gemeente voor het onderhoud van de sportvelden, betreffende één veld per vereniging, te willen inleveren. De gemeente bespaart hiermee jaarlijks voor de drie verenigingen een bedrag van circa € 11.250,-. Gedurende de afschrijvingstermijn van de kunstgrasmat, circa 12 jaar, betekent dit een besparing voor de gemeente van circa € 135.000 op het onderhoud van de sportvelden van de betreffende verenigingen.

LED-verlichting

Verder dienen de verenigingen voor de aanleg van LED-verlichting rondom het veld een subsidieaanvraag in. Als de aanvraag wordt gehonoreerd, betekent dit een gemiddelde besparing van € 10.000 per veld. Tevens zijn de verenigingen bereid om de aanleg van het kunstgrasveld buiten de zomerperiode te laten aanleggen. Hierdoor is een korting bedongen bij de leverancier van circa € 25.000 per veld. Voor de verenigingen betekent dit een tijdelijke situatie van additionele overlast, waar zij op creatieve wijze en door onderlinge samenwerking, invulling aan zullen geven. Het commitment om hieraan mee te werken is groot.