Stoofperenfeest met traditionele perenpluk aan de Dr. Larijweg

03 okt 2023, 11:08 Nieuws
pn03102020 perenpluk33
Ruinerwold - Iedere eerste zaterdag van oktober staan de stoofpeertjes weer centraal in Ruinerwold. Al jarenlang hebben vele stoofperenliefhebbers deze dag hun navigatie ingesteld op de Dokter Larijweg in Ruinerwold.
Vast onderdeel van het stoofperenfeest is de traditionele perenpluk. Langs deze 7 kilometer lange landelijke weg staan meer dan 1100 perenbomen te wachten om deze dag van hun vruchten te worden ontdaan. Om 9.00 uur begint de veiling van allerlei rassen perenbomen ter hoogte van Dokter Larijweg 1 (hoek Havelterweg). Liefhebbers of potentiële kopers lopen met de veilingmeester mee of gaan klaar staan bij de boom (bomen) van hun keuze. De bomen worden per opbod verkocht en de kopers hebben tot 24.00 uur de tijd om de peren te plukken. Aan het andere eind van de Dr. Larijweg ter hoogte van nummer 170 begint om 9.00 uur de stoofperenveiling voor kinderen en hun ouders. Deze veilingmeester vertelt de kinderen alles over het veilen waarna het bieden begint.

Stoofperenfeest

Vanaf 11.00 uur begint het stoofperenfeest op diverse erven langs de Dokter Larijweg. Met veel verschillende kraampjes, foodtrucks en workshops is er voor iedereen wel iets te zien, te proeven en te beleven. Voor kinderen is er een speciaal kindererf.
Er kan gebruik worden gemaakt van het lokale vervoer (de Heen & Peer). Deze wagens stoppen op ieder deelnemend erf, kaartjes daar te koop ( eenmalig € 1,00 contant). De centrale parkeerplaats ligt in Oosteinde tegenover garage Burgwal aan de Hesselterweg.
Info op social media: Stoofperenfeest Ruinerwold.