Provincie en Recreatieschap werken samen aan fietsroutes en bankjes langs routes

20 nov , 9:03 Nieuws
zuidwolde mtb
MTB Zuidwolde
Assen - De provincie Drenthe levert een bijdrage aan drie projecten voor recreatief wandelen en fietsen in Drenthe. De projecten worden in samenwerking met het Recreatieschap gerealiseerd. Het gaat om in totaal €177.800,- voor het opzetten van een 350 kilometer lange fietsroute langs de provinciegrens van Drenthe, 70 duurzame en diverse (picknick)bankjes langs fiets- en wandelpaden en het plaatsen van informatiepanelen bij 25 mountainbike- en 2 gravelroutes.
Samen met het Routebureau van het Recreatieschap en vrijwilliger Peter Geerdink wordt er gewerkt aan een fietsroute van 350 kilometer lang. De route is verdeeld over 6 etappes langs de hele grens van Drenthe. De etappes worden uitgewerkt in een digitaal routeboek, met verwijzingen naar horeca en bezienswaardigheden onderweg. Er wordt bebording geplaatst om de route duidelijk aan te geven. Door middel van QR-codes op de borden is informatie te lezen over de gebieden en wordt er verwezen naar het digitale routeboek. De route maakt gebruik van het bestaande fietsroutenetwerk en is naar verwachting in de zomer van 2025 klaar.

Optimale fiets- en wandelbankjes

In Drenthe wordt veel gefietst en gewandeld en er is dus ook veel behoefte aan bankjes langs de fiets- en wandelpaden om onderweg uit te rusten en van het landschap te genieten. Met de bijdrage kan het Recreatieschap 70 duurzame bankjes plaatsen op plekken waar nog geen voorzieningen zijn. Er worden verschillende bankjes geplaatst, die aansluiten bij diverse doelgroepen. Zo zijn er tafels met zitjes speciaal voor jonge kinderen die geplaatst worden bij belevingspaden en speelbossen. Voor locaties die goed bereikbaar zijn voor rolstoelen en bij wielvriendelijke paden zijn er picknickbanken met een verlengd tafelblad beschikbaar.

Startpanelen MTB-routes

Recreatieschap Drenthe gaat bij de startpunten van 25 MTB-routes en 2 gravelroutes in Drenthe panelen plaatsen. Zo kunnen gebruikers van de routes zien waar ze zich precies bevinden, hoe de routes op elkaar aansluiten, welk niveau en/of moeilijkheidsgraad een route heeft en welke horecavoorzieningen er langs de routes zijn. Goede informatievoorziening vergemakkelijkt het gebruik van de juiste routes en maakt het aantrekkelijk(er) om in Drenthe sportief te komen fietsen.
De projecten dragen bij aan het in stand houden en versterken van de bestaande netwerken van fiets- en wandelroutes in Drenthe. Daarnaast zorgen ze voor een verbreding van het aanbod van recreatiemogelijkheden voor inwoners en bezoekers. Het toevoegen van beleving, informatie en voorzieningen zorgt voor een optimale beleving van het Drentse landschap.