Pinksterconcours de Wijk telt meer dan 1200 starts

13 mei , 9:03 Nieuws
asbest sign 3789310 1920 jennifer beebe pixabay
Artizzl Media / Peter Nefkens
De Wijk - Met meer dan 1200 starts is het landgoed Dickninge in de Wijk komend weekend weer het toneel van het Pinksterconcours de Wijk. Een concours dat bijna 100 jaar is, en inmiddels uniek in zijn soort wordt.
Drie dagen lang paarden- en ponysport waar word gesprongen, dressuur word gereden en ook nog tuigpaarden in de ring verschijnen vindt je nauwelijks meer in Nederland. Ook bijzonder is dat het concours ( georganiseerd door louter liefhebbers zonder enig commercieel belang) nog steeds op gras word verreden, in plaats van op een zandbodem wat de laatste jaren een trend is geworden.
De organisatie van het Pinksterconcours is ook dit jaar weer gezegend met een leger van ruim honderd vrijwilligers die dit evenement mogelijk maken. Naast de regionale ruiters zijn er ook steeds meer deelnemers uit Friesland en Twente die de weg naar de Wijk weten te vinden. ‘Ook zijn we erg blij met de vele sponsoren die ons concours ondersteunen zegt Henk Kamerman namens de organisatie.
Het concours Hippique begint vrijdagmiddag 17 mei met de springrubrieken in de klassen van 0.80 t/m 1.00 meter . Vanaf 18.30 uur zal er de derby van De Wijk verreden worden, dat is een extra lang parcours waarin ook natuurlijke hindernissen worden verwerkt.

Ponyklassen

Zaterdag 18 mei komen alle ponyklassen aan bod. Ook wordt deze dag weer de Bixie gereden, waar de jongste jeugd ervaring op kan doen met het rijden op een pony tijdens een wedstrijd. De kinderen worden begeleid door een volwassene en de hindernissen zijn vooral symbolisch en niet hoog.
Naast de pony’s, komen ook paarden in actie op de zaterdag. Er wordt gesprongen in het 1.10 en in het 1.20 , en middags zijn er de rubrieken voor De Wolden cup de regionale competitie voor 4 en 5 jarige paarden. Tevens zijn er op zaterdag en op maandag de dressuurwedstrijden . Het Pinksterconcours is voor de dressuurpaarden een onderdeel van de Van der Graaf de Molen dressuurcompetitie die in deze regio word gehouden. En voor de beste dressuurruiters die 2 dagen starten in De Wijk zijn er mooie extra prijzen te winnen.
Zaterdagavond vanaf 20.00 uur kan iedereen zich ontspannen tijdens het Zaterdagavond Spektakel, een avond met onder andere de rodeostier en regionale rijverenigingen die de strijd met elkaar aan gaan. Na afloop is er een feestavond in de tent.

Grote Prijs

Het concours gaat na een dag pauze verder op pinkstermaandag, waar als hoogtepunt voor de springruiters de Grote Prijs staat geprogrammeerd. Er staan ook nu weer vele topruiters op de startlijst, waaronder de eigen leden Manon v.d. Sluis, Lennard de Boer en Lisa Broekert .
Het paarden springen wordt afgewisseld door rubrieken van de tuigpaarden categorie 2 (de crème de la crème van de tuigpaardentop van Nederland), die dit jaar naar De Wijk komen. Met onder andere stal Hammers uit Zwartsluis, stal Veerman uit Wittelte en rijder Robin Hoorn uit Zuidwolde.
Tevens is terug van weggeweest 'De muur van Dickninge'. De muur met een hoogte van 1.90 meter kan door de deelnemers aan de grote prijs na de finish van hun parcours facultatief worden gesprongen, en degene die de muur foutloos springt kan meedelen in de pot van 1000 euro.
Ook op de maandag is er voor jonge kinderen van alles te doen zoals een springkussen, ponyrijden en hoefijzer verven.
Meer informatie is te vinden op www.chdewijk.nl en op Facebook.