Open Boeren-Bedrijvendag voor de 33ste keer in regio Ruinerwold

23 jul , 9:24 Nieuws
pn30072022 ruinerwold boeren bedrijvendag3
Ruinerwold – Het wordt zaterdag alweer de 33ste editie van wat tegenwoordig de Open Boeren-Bedrijvendag heet. Een niet al te lange route langs verschillende bedrijven, niet alleen in de agrarische sector, die bij voorkeur per fiets wordt afgelegd.
Net als met de Boerderijenfietstocht in Zuidwolde, die op 3 augustus wordt verreden met de laatste jaren ‘maar dan anders’ als toevoeging, is de tijd geweest dat er alleen agrarische bedrijven meededen aan de tocht. Komende zaterdag zijn de naast de melkveehouderijen van de families Werners en Aalderink ook de bekende adressen museumboerderij De Karstenhoeve en speel- en ijsboerderij De Drentse Koe te bezoeken. Andere voor veel mensen minder bekende bedrijven zijn Noru kunststof en Noru houten kozijnen in Ruinen en Langverwacht Zaalverhuur en Eventlocatie.
Het bedrijf van Jan en Carolien Werners aan de Buitenhuizerweg 6 vindt zijn oorsprong al in 1856, in 1998 is het verplaatst naar de huidige locatie. Er wordt gewerkt met 96 hectare grond, 160 melkkoeien en 90 stuks jongvee. Het collega-boerenbedrijf op Oosteinde 38 is ietsje kleiner, de familie Aalderink heeft 100 melkkoeien en 55 stuks jongvee. Het bijzondere aan dit bedrijf is dat de familie eerder in hartje Vriezenveen boerde en in 2018 naar Oosteinde kwam. Op beide locaties zijn ook toeleveranciers aanwezig met informatie.

Een ontmoetingsplek

Aan de Schapenstreek 5 buiten Ruinen zit Langverwacht, een bekende locatie met al die zwerfkeien in de tuin, maar nog niet zo lang geleden overgenomen door de familie Van Beek. Die besloot naar Drenthe te komen om hier te ondernemen en een ontmoetingsplek te creëren voor verbinding en bezinning.
Dat de familie Nooij uit Ruinen kozijnen maakt op bedrijfsterrein Voor de Blanken, is best wel bekend. Maar Noru bestaat in feite uit twee afzonderlijke bedrijven, waarvan de een in kunststof doet en de ander in hout. Jeffrey Nooij zit in kunststof, Alfred en zijn zoon Marthijn in hout, de deelnemers aan de Boeren Bedrijvendag kunnen ter plekke de grote verschillen zien.
De Open Boeren-Bedrijvendag begint zaterdag om 10.00 uur, de bedrijven kunnen tot 16.00 uur worden bezocht. Starten kan bij alle bedrijven op de route. Op dezelfde dag vindt overigens op het terrein achter de Karstenhoeve wederom een trekkerslepwedstrijd plaats. Dat geeft op die locatie sowieso extra drukte.