Mannenkoor Ruunder Basalt viert het 25-jarig Jubileum

04 nov 2023, 8:07 Nieuws
ruunder basalt 2023 foto jans schulting
Runen – Mannenkoor Ruunder Basalt bestaat een kwart eeuw. Het jubileumjaar wordt op zondag 19 november afgesloten met een concert in hotel-café-restaurant Kuik. Als de mannen uitgezongen zijn, gaat coverband Traffic Jam nog even door.
In 1998 kwamen wat kerels bij elkaar in een fietsenwerkplaats om gezellig wat te zingen, onder begeleiding van een accordeon en afgewisseld met een biertje of wat anders fris in de pauze. Dat was het begin van Ruunder Basalt, dat inmiddels gegroeid is tot een koor van 26 man. De accordeon is gebleven, maar er zijn een keyboard en een drumstel bij gekomen, regelmatig aangevuld met een snaarinstrument.
Werden er vroeger de bekende liedjes van school gezongen, inmiddels bestaat het repertoire uit een mix van rock- en popsongs en andere klassiekers die tot vier stemmig ten gehore worden gebracht. Aan de kwaliteit van de stemkunst wordt continu gewerkt door dirigent Dick van der Ouw, ook uit Ruinen. „Daarbij hebben we de onderlinge vriendschap en gezelligheid hoog in het vaandel staan en zo zoeken we tijdens onze optredens ook de interactie met het publiek”, laat Joop Slagter namens het koor weten.

Zilveren jubileumjaar

Het hele jaar staat al in het teken van dit zilveren jubileum. „Zo kreeg het traditionele Krokusconcert van de Ruiner koren in maart een extra titel ‘25 jaar-tintje’ mee, omdat dit tevens het 25 ste
Krokusconcert was én de gemeente De Wolden 25 jaar bestaat.”
Op 15 april vrolijkte het koor het programma Hemmeltied bij RTV Drenthe op, er werd opgetreden in ’t Neie Punt en dorpshuis Bastogne in Ansen. In augustus werkte het koor mee aan het openlucht Brinktoneel en dat deden de leden met veel plezier. „Op de zondagmorgen van het Runerfeest hebben we in de tent, samen met Harm en Roelof ‘Het dak er af’ mogen zingen, ondersteund door het publiek”, kijkt Slagter terug.
Op 21 oktober werd het Drents Zangfestijn van de Bond van Koren in Westerbork gehouden, waarbij Ruunder Basalt opnieuw een opvallend optreden verzorgde tussen de overige Drentse koren. „Wij zijn dankbaar voor de financiële ondersteuning van Stichting Ruinen 1865 en demeente De Wolden wegens ons jubileum.”

Jubileumconcert

Er wordt nu hard toegewerkt naar het officiële jubileumconcert van zondag 19 november in de zaal Kuik aan de Brink, aanvang om 14.30 uur. De toegang is gratis, maar bij de uitgang staat een melkbus voor een vrijwillige bijdrage aan de kosten voor dit jubileum.
Belangstellenden kunnen komen kijken en luisteren op de donderdagse oefenavond in De Bron, steeds vanaf 20.00 uur. Info: www.ruunder-basalt.nl