Leerlingen van alle basisscholen werken hard aan boek ‘Paleis De Wolden’

25 nov 2023, 9:22 Nieuws
pn20112023 de wijk opmeer boekproject7
Artizzl Media / Peter Nefkens
De Wijk - Er is de hele maand november op de basisscholen in de gemeente De Wolden hard gewerkt aan het boek ‘Paleis De Wolden’. Dat wordt door ongeveer 500 leerlingen van de groepen 5 en 6 gemaakt onder leiding van Kees en Marieke Opmeer.
Vader en dochter gaven op alle scholen een workshop schrijven en illustreren, die weer volop fantasierijke content op moest leveren voor het boek. Kees Opmeer is de schrijver en Marieke het creatieve brein waar het gaat om de illustraties. Maar al die leerlingen kunnen er ook wat van, zo bleek bij alle workshops die vader en dochter al hebben gegeven. Uit al die sessies moet het prachtige boek voortkomen over de zoektocht van de koninklijke familie naar een plek in de gemeente De Wolden waar ze veilig kunnen wonen, zonder last te hebben van de stijging van de zeewaterspiegel.

Onderdeel Wiede Wold

Het boek ‘Paleis De Wolden’ moet volgend voorjaar het levenslicht zien en is een onderdeel van Wiede Wold. De Wolden is tot en met 2024 culturele gemeente van Drenthe en wil dat weten ook. Inwoners van alle leeftijden worden erbij betrokken en de schooljeugd had er enorm veel zin in.
„Het wordt een echt dik boek, wel 176 bladzijden”, verklapte Kees steevast aan de jeugd. „En al jullie namen komen erbij, dan worden jullie een beetje beroemd.” Het was op alle scholen koren op de molen voor de jeugd, die zo al reikhalzend uitkijkt naar het eindresultaat. Maar dan moest er wel eerst hard gewerkt worden. „Dat hebben ze op alle scholen zeker gedaan, tot nu toe is het allemaal vlekkeloos verlopen. Dat maakt me wel een beetje zenuwachtig”, aldus Kees.

Best intensief

Het creatieve duo ging van school tot school en kwam zo onder meer uit in Zuidwolde, Veeningen, Echten, Ruinerwold, weer Zuidwolde en de Wijk. Kriskras door de gemeente dus, best intensief zo vertelde Kees. Zoals in de Wijk, waar Marieke en Kees zagen dat het ook weer goed ging. „We hebben nog een kwartier, dan moeten jullie de tekeningen hier inleveren.” Terwijl er op dat moment nog heel wat moest gebeuren, bleken ze er in de Wijk een eindsprint uit te kunnen persen.
Op alle scholen werd van alles bedacht aan de hand van een korte inleiding uit het boek die Kees voorlas. Waar moet het paleis komen? In de Wijk wist de jeugd het wel: midden in het dorp waar nu het tankstation aan de Dorpsstraat is. Dat moet maar wijken. Andere kinderen in De Wolden hadden al bedacht dat Prinses Beatrix met een groene limousine door de gemeente rijdt. En zo zijn er voor alle leerlingen wel mooie uitdagingen te vinden.

Geen makkie

Het einde van anderhalf uur hard werken naderde eigenlijk overal heel snel, de tijd vloog voorbij. Niemand die heeft gezegd dat het leven van een schrijver en illustrator een makkie is. Ieder hoofdstuk wordt teruggekoppeld naar de groep, er komen er in totaal 22. Bij de presentatie in het voorjaar worden zeker 500 kinderen verwacht. Allemaal medeauteur van ‘Paleis De Wolden’. De droom van Kees en Marieke? „We willen het graag aanbieden aan gravin Eloise, zij doet heel veel met kinderen.”