Landschapsherstel in gebied van Ruinerwold en Oosteinde

26 nov , 15:21 Nieuws
ruinerwold schoppen staan klaar lbeheer drenthe
Natuur Milieu Drenthe
Ruinerwold/Oosteinde - Particulieren en agrariërs gaan binnenkort op 26 locaties in Drenthe landschapselementen aanleggen en opknappen. Ook wordt de Drentse uitstraling van erven opgeknapt. Ruim de helft van deze locaties ligt in het gebied Ruinerwold-Oosteinde, de rest verspreid in Drenthe. In totaal planten particuliere grond- en erfeigenaren en agrariërs in Drenthe 4.823 stuks bosplantsoen, 37 laanbomen en 91 fruitbomen aan.
De aanplant van bosplantsoen, laan- en fruitbomen in het gebied Ruinerwold-Oosteinde zorgt voor herstel van het waardevolle slagenlandschap. Dit landschap kenmerkt zich door smalle, langgerekte percelen met aan weerszijden elzensingels en hakhoutbosjes. De boerenerven waren van origine sober en functioneel en werden gekenmerkt door boomgaarden, meidoornhagen, knotlindes, bomenrijen, huisbrinken en houtsingels. Helaas is dit streekeigen karakter in de loop van de jaren deels verloren gegaan.

Autochtone bomen en struiken

Landschapsbeheer Drenthe vindt het belangrijk om autochtoon plantmateriaal te behouden en achteruitgang te voorkomen. Alle bomen en struiken die particulieren en agrariërs buiten het erf aanplanten zijn daarom autochtoon. Dat wil zeggen dat ze afkomstig zijn uit wilde populaties die al vele duizenden jaren op dezelfde plek staan en daardoor zijn aangepast aan de lokale omgeving. Ze maken deel uit van ons groene erfgoed.
Landschapselementen zijn niet volledig natuurlijk, omdat ze zijn aangelegd door mensen, maar het genenmateriaal van de soorten is vaak nog wel oorspronkelijk doordat er gebruik werd gemaakt van plantmateriaal uit de directe omgeving. Deze bomen en struiken hebben eeuwenlang als geriefhout gediend, waardoor de levensduur van de oorspronkelijke bomen en struiken werd verlengd. Het oorspronkelijk genetisch materiaal is hierdoor behouden gebleven.

Genetische diversiteit

Wilde bomen en struiken hebben een veel grotere genetische diversiteit, waardoor ze minder vatbaar zijn voor ziekten en ze zich beter kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Bovendien zorgen ze voor meer biodiversiteit. In de autochtone bomen en struiken leeft een groot aantal insecten, dat vaak afhankelijk is van een specifieke soort boom of struik.
Het landschapsherstel Ruinerwold-Oosteinde maakt deel uit van het project ‘Investering in landschapselementen in Drenthe 2022-2024’ dat Landschapsbeheer Drenthe in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Drenthe heeft uitgevoerd.