Kroeg-tot-Kroegloop nu ook in estafettevorm

27 feb 2020, 9:29 Nieuws
pn23012019 kroegloop1a
Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinen/Ruinerwold – Iedere hardloper uit de regio kent de Kroeg-tot-Kroegloop wel. Van het ene café naar het andere over ruim 9 kilometer. De ene keer met start in Ruinerwold, de andere keer in Ruinen. Dit jaar zijn er op 21 maart twee veranderingen: een nieuw café en een estafette.

In goed overleg is besloten dat het café in Ruinen waar de finishlijn wordt getrokken, café Brinkzicht/café Hees is. Jarenlang waren Gert en Roelie Boverhof start- en finishpunt, eerst aan de Westerstraat met hun café-restaurant De Herberg van Rune, vorig jaar met hun nieuwe etablissement Het Wapen van Ruinen in het oude gemeentehuis. „Maar het is geen kroeg meer, het is nu een honderd procent restaurant”, zegt Levert Klooster namens de organisatie. „Bovendien kwam er ineens een bocht in het verder rechte parcours, maar dat was verder niet zo’n probleem.” In café Brinkzicht is een goede vervanger gevonden en dat vinden Jos en Janine Hees maar wat mooi. Het is het café van de gehaktballenwedstrijd, maar ook van de MTB-toertocht die jarenlang dwars door de kroeg ging. De finish komt overigens niet in de kroeg te liggen.

Estafette

Dan is er dit jaar voor het eerst een estafette, waarbij teams van twee hardlopers de afstand van 9,4 kilometer afleggen. De wissel is exact in het midden, bij de eerste Kluft, waar de startende loper een sjerp overdraagt aan de teamgenoot die mag finishen. „Het blijkt nog steeds dat negen kilometer voor veel hardlopers iets teveel van het goede is, daarom hebben we voor de estafette gekozen”, laat Henk de Jonge weten. „En we willen wel eens driehonderd deelnemers scoren”, voegt Klooster daar lachend aan toe. De organisatie hoopt ook de nodige andere sporters aan zich te binden, vandaar ook het starttijdstip van 16.00 uur. Zoals te doen gebruikelijk rijden er weer taxibusjes van Ten Heuvel tussen start en finish.

Pesterijen

Zoals elk jaar is er weer een goede doel gekozen, dit jaar is dat de Fleur Bloemen Stichting. Deze stichting, opgericht nadat Fleur Bloemen op 15-jarige leeftijd koos voor beëindiging van haar even vanwege de vele pesterijen op school, is de laatste weken weer volop in het nieuws, na een paar jaar wat in de luwte geopereerd te hebben. Half januari werden speciale platen van 1 bij 1 meter van hard kunststof gepresenteerd, die door bedrijven aan scholen geschonken kunnen worden. „Maar wij hadden dit goede doel al gekozen voordat er veel extra publiciteit kwam”, haast De Jonge zich te zeggen.

Oelebröd

Inmiddels heeft de organisatie besloten ook zo’n plaat met roze roos en gedicht van Fleur aan te kopen; deze wordt aan IKC ’t Oelebröd in Ruinen geschonken. De vier dames die in het bestuur van de stichting zitten, lopen niet mee, maar zijn wel aanwezig. Peter Lueb was van plan de estafette met haar vriend t lopen, maar en blessure houdt dat tegen. Anneke Bloemen, de moeder van Fleur, is bereid het startschot te lossen met een vertegenwoordiger van de nieuwe hoofdsponsor Meeuwsen ten Hoopen. Het geld dat naar de Fleur Bloemen Stichting gaat, is bestemd voor de projecten in het voortgezet onderwijs. „Daar is veel geld voor nodig”, weet Petra Lueb. Vertegenwoordigers van de stichting reizen op verzoek naar scholen af om het onderwerp pesten te bespreken.

Info: www.kroegloop.nl