Koekangerveld viert feest in dorpshuis en word mogelijk kunstdorp

16 jan 2023, 11:54 Nieuws
pn14012023 koekangerveld dorpshuis feest1
Artizzl Media / Peter Nefkens
Koekangerveld – In dorpshuis De Veldhoek werd zaterdag gevoerd dat deze voorziening alweer 12,5 jaar bestaat. Het dorpshuis werd gerealiseerd dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers, nu is De Veldhoek een financieel gezond en bloeiend dorpshuis.
In 2005 werd het schoolgebouw, waarin ook een dorpshuisfunctie zat, verkocht aan een projectontwikkelaar. „Op 13 juni 2006 werd een dorpsoverleg georganiseerd en al snel daarna werden plannen gesmeed. Niet alles liep van een leien dakje, want in 2008 bleek dat de beste plek voor een dorpshuis geen bouwlocatie mocht zijn, de gemeente had niets begroot en provinciale subsidie werd niet aangevraagd”, schetste wethouder Egbert van Dijk.
Het zag er somber uit, maar er werden uiteindelijk liefst 80 vrijwilligers bereid gevonden de handen uit de mouwen te steken voor bouw en beheer. Koekangerveld heeft 145 inwoners. Er kwamen nu wel subsidies los en in september 2009 ging de eerste schop de grond in, op zaterdag 5 juni 2010 vond de opening plaats. Het ging daarna crescendo met De Veldhoek, wat leidde tot een uitbouw die op 9 april 2016 werd geopend.

Theater- en kunstenaarsdorp

En nu is Koekangerveld gevraagd om in 2024 te fungeren als theater- en kunstenaarsdorp. Dat alles in het kader van de gemeente De Wolden als culturele gemeente van Drenthe. De Peergroup wil samen met inwoners van De Wolden een afvalkathedraal bouwen, waar plaats is voor theater, lezingen, workshops en exposities. Er is echter nog wel een maar. „De inwoners van Koekangerveld moeten ja zeggen tegen de plannen. We hebben met alle verenigingen bij elkaar gezeten en zijn van mening dat zo’n evenement door het dorp moet worden gedragen”, zegt bestuurslid Rob Wolswinkel van dorpshuis De Veldhoek.
Wiede Wold is de overkoepelende naam van de organisatie die De Wolden als culturele gemeente vorm moet gaan geven. De afvalkathedraal van de Peergroup is tot nu toe het meest in het oog springende onderdeel. Het centrale thema van Wiede Wold is de toekomst van het platteland en daar past het project van de Peergroup goed in. „We spelen daarom de voorstelling De Afvalkathedraal in 2024 in een door onszelf gebouwde, heuse kathedraal in de gemeente De Wolden, als onderdeel van het project Wiede Wold. We bouwen deze kathedraal van alles wat anders weggegooid zou worden en hergebruiken sloopmateriaal”, aldus de Peergroup.