Klimaatbuffer Ootmaanlanden zorgt voor droge voeten in de regio

18 nov , 16:51 Nieuws
wes ootmaandlanden
Provincie Drenthe
Uffelte - De klimaatbuffers Ootmaanlanden en Koningsschut zijn feestelijk geopend door gedeputeerde Egbert van Dijk, samen met het Waterschap Drents Overijsselse Delta en Natuurmonumenten. Ootmaanlanden en Koningsschut zijn ingericht als natuur- en waterbergingsgebied.
Dankzij de inrichting van Ootmaanlanden en Koningsschut kan water tijdelijk worden opgeslagen in hoogwatersituaties. Zo houdt Meppel droge voeten in natte periodes.
Door het waterpeil in het gebied te verhogen wordt verdroging in het Holtingerveld tegengegaan. Ook draagt de inrichting bij aan het vergroten van de biodiversiteit. Er is bijvoorbeeld geplagd, waardoor zeldzame planten zoals de blauwe knoop terugkeren in het gebied. Tot slot is rekening gehouden met recreatie en cultuurhistorie. De oude singelstructuren in het gebied blijven behouden en aan de westkant is een wandelpad aangelegd, waarover wandelaars het gebied kunnen beleven.

Werkzaamheden sinds februari

“In een tijd waarin de uitdagingen voor klimaat en natuur groot zijn, is dit project een voorbeeld van hoe natuurontwikkeling en waterveiligheid hand in hand gaan.” Zo duidt gedeputeerde Egbert van Dijk van provincie Drenthe dit moment. “Bij projecten als Ootmaanlanden en Koningsschut is goede samenwerking de sleutel tot succes. Samen met onze partners hebben we ervoor gezorgd dat dit project niet alleen op papier mooi is, maar ook in de praktijk een succes is geworden.”
In februari 2024 begonnen de werkzaamheden in Ootmaanlanden (75ha) en Koningsschut (12ha). Er zijn diverse maatregelen uitgevoerd. Zo zijn nieuwe watergangen gegraven, maar ook juist bestaande watergangen ondieper gemaakt of gedempt. Er zijn kades om het gebied aangelegd en constructies als een inlaat en vistrap gemaakt. De laatste werkzaamheden worden in november en december uitgevoerd.

Duiker onder de N371

Een indrukwekkend onderdeel van het project was de aanleg van een duiker onder de N371. Terwijl het verkeer door kon rijden, werd de betonnen koker van maar liefst 19 meter onder de weg door geduwd. De duiker zorgt voor een verbinding tussen de Drentse Hoofdvaart en Ootmaanlanden. Wanneer de waterstand van de Drentse Hoofdvaart te hoog wordt, kan Ootmaanlanden worden gebruikt als tijdelijk waterbergingsgebied.
De provincie Drenthe is opdrachtgever van het project. Prolander zorgt samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta, Natuurmonumenten, de gemeente Westerveld, Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap en particuliere eigenaren voor de uitvoering. Arcadis en Aannemer Bouwhuis (Bouwmij BV) hebben werkzaamheden voor het project uitgevoerd.
Ootmaanlanden - Koningsschut is een van de projecten van het programma Natuurlijk Platteland van de provincie Drenthe. Samen met onze partners werken we aan het versterken van de kwaliteit van natuur, klimaat, landbouwstructuur en water en aan de mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Zo maken we de natuur weerbaar en ontstaat er ruimte voor toekomstgerichte landbouw en economische ontwikkelingen.