Zuidwolde – Voor een totaal bedrag van bijna 57 mille krijgen vijf projecten subsidie vanuit de regeling Initiatiefrijk De Wolden 2019-2021. De totale kosten van deze vijf projecten bedragen ruim 270.000 euro. Dit betekent dat met de exact 56.772 euro subsidie - naast de vrijwillige inzet van de inwoners, sponsoring van bedrijven en subsidies van fondsen - projecten kunnen worden gerealiseerd die anders niet tot stand waren gekomen.
In Alteveer/Kerkenveld wordt het schoolplein van cbs De Wegwijzer aangepakt en opgeknapt. Rond de school en in het aanliggende terrein wordt een eigentijdse speel-, doe, leer- en onderwijs omgeving gemaakt. De bijdrage is 20.000 euro.
Het project Passie op het Platteland mag zich verheugen in een bijdrage van 2.000 euro. Het doel van dit project is om de generatie jongeren (van ongeveer 14 tot en met 26 jaar) met een passie op het platteland in beeld (letterlijk en figuurlijk) te brengen. Het eindresultaat is een serie van vier afleveringen van ongeveer 10 minuten die via online social media-kanalen onder de aandacht worden gebracht.
Twee jonge leeftijdgenoten, de cultuurmakers Vera Vos en Manon Hessels, zoeken de jongeren op, gaan het gesprek aan en leggen het vast op beeld, samen met de jongeren. Een van de achterliggende gedachten van het project is de veronderstelling dat jongeren veelal wegtrekken van het platteland, maar is dat zo? De initiatiefnemers zoeken naar de kracht op het platteland. Het project kan coronaproof worden uitgevoerd, ondersteuning door Stichting Welzijn De Wolden, Kunst en Cultuur Drenthe en cultuurbeleid gemeente De Wolden.
Stichting Streekbelang gaat samen met de inwoners van het dorp aan de slag met het aanleggen van een visvlonder bij de Braambergersloot, zodat jeugd en ouderen een veilige plaats hebben om te vissen. Streekbelang ontvangt hiervoor een bijdrage van € 4.100,- uit Initiatiefrijk De Wolden.
Plaatselijk Belang Linde ondersteunt het bewonersinitiatief Linde; een biodiversiteitsplan & natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups (epr). Het doel van dit project is om samen met dorpsinwoners de biodiversiteit, ook in eigen tuin, te vergroten. Dit wil Plaatselijk Belang en de werkgroep realiseren door het geven van voorlichting en informatie. Voor de uitvoering van de plannen stelt het college € 9.500,- beschikbaar aan Plaatselijk Belang Linde.
Stichting Kraaienbosch gaat aan de slag met het opknappen van het Roekpad. Het doel van de stichting is om het bestaande Roekpad up-to-date te maken door het plaatsen van gecertificeerde speeltoestellen. Het wordt een Roekpad 2.0. Tijdens de start van dit project in 2014 is gekozen voor natuurlijk spelen. Door de inwoners is veel tijd en energie gestoken in het belevingsbos en het maken van de speelaanleidingen. Echter een aantal toestellen zijn verouderd en certificatie is nodig, ook in verband met de verzekering. De stichting gaat nu speeltoestellen vervangen waar nodig, zodat het Roekpad weer voor een heel lange periode een mooie speel- en ontmoetingsplek is in de natuur. Uit de wijde omtrek weet men dit belevingsbos in Echten te vinden. De stichting ontvangt ruim 21.000 euro als bijdrage uit initiatiefrijk De Wolden.