Driedubbel kunstwerk én een bankje voor Berghuizen

09 jul , 13:49 Nieuws
berghuizen kunstwerk1
Berghuizen - Het dorp Berghuizen is een kunstwerk rijker, of beter gezegd, een driedubbelkunstwerk én een bijpassende bank. Afgelopen vrijdag zijn de initiatiefnemers, de kunstenaar, betrokkenen vanuit kerk en omgeving aanwezig geweest bij het plaatsen van de Haikus. Onder toeziend oog van wethouder Albert Haar, werken bordjes met teksten bij de kunstwerken geplaatst. Daarmee was het traject ‘Een kunstwerk voor Berghuizen’ officieel afgerond.
Bij enkele inwoners van Berghuizen ontstond zo’n twee jaar geleden de gedachte dat deze kleine gemeenschap een heel eigen geschiedenis kent, maar dat daar voor de bezoeker of voorbijganger niets van te zien is.
Een uitvoerig infobord over de geschiedenis van de kerk was een eerste stap in de goede richting. In de vorm van drie kunstwerken heeft Hugo Galama een prachtige verbeelding gemaakt van het water, beter bekent als ‘Het Trekgat’, de turfwinning daaruit waardoor er een gemeenschap ontstond en de kerk met een heel eigen geschiedenis. De basis van de kunstwerken  bestaat uit bewerkte boomschijven die heel mooi passen bij het landelijke karakter van Berghuizen.
Ondertussen is er door een inwoner uit het dorp, John van Dijk, een mooie bank in de vorm van een turfkruiwagen gemaakt. „We hopen met de kunstwerken de voorbijganger uit te nodigen om in Berghuizen even stil te staan bij de geschiedenis en de bijzondere plek die Berghuizen is. Het ‘Uutblaosbaankie’ is daarbij een uitnodigend rustpunt”, aldus deinitiatiefnemers.
Op de foto: Initiatiefnemers en kunstenaar vlnr Lammert van der Heide, Marius van de Pol, Hugo Galama en Marjelle Barneveld.