De Wolden wil vaart maken met woningbouw

18 jun 2023, 8:48 Nieuws
pn26012023 ruinerwold woningbouw zuid8
Zuidwolde – Bij de behandelingen van de Kadernota in de gemeenteraad, kwam donderdag uiteraard de woningbouw bij alle fracties terug in de algemene beschouwingen. Wonen blijft ook in De Wolden een lastig dossier.
Het CDA wacht al langer op een antwoord van het college wat de invloed is van stikstof, gestegen bouwkosten en stijgende prijzen van grondstoffen op de woonzorgvisie van De Wolden. Ook D66 wil graag weten hoe het college de benodigde woningbouwplannen denkt te realiseren.

Klimaatadaptief

Eline Kippers (GroenLinks) vindt dat de gemeente eigenlijk nu al op een rijtje moet zetten welke leegstaande gebouwen voor een herinrichting in aanmerking komen, waardoor wonen daar mogelijk wordt. Daarbij moet volgens haar ook gekeken worden naar zaken als natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen.
Vanuit de PvdA kwam de vraag of ook inzichtelijk of aannemelijk kan worden gemaakt waartoe alle op wonen gerichte activiteiten concreet hebben geleid. „Als voorbeeld de paragraaf over woningsplitsing: hoeveel woningen zijn er nu concreet gesplitst. We zijn zo druk als een klein baasje zonder werk, maar trekken we nu de juiste resultaten op de wal?”

Woningbouwimpuls

Veel vragen voor wethouder Gerrie Hempen waar ze nu niet alle antwoorden op kon geven. „Maar de woningbouwimpuls is klaar en we nodigen alle besturen van dorpsbelangenverenigingen uit voor 3 juli, waar we inzicht kunnen geven waar we nu staan.” Ze gaf aan dat de gemeente haar best doet om de ambtelijke capaciteit weer op orde te krijgen. De woningbouwopgave wordt wel gezamenlijk opgepakt, met projectontwikkelaars én inwoners. „Want het is soms ook een kwestie van gunnen.”