De Perenhoeve in Ruinerwold genomineerd voor Nationale Houtbouwprijs

30 sep , 8:27 Nieuws
pn07102023 ruinerwold perenhoeve3
Artizzl Media / Peter Nefkens
Ruinerwold – De Perenhoeve in Ruinerwold is genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs in de categorie ‘zakelijke houtbouw’. De vergader- en verblijfsaccommodatie van de familie Westenbrink aan de Dokter Larijweg in Ruinerwold is gebouwd met als basis een oude mestsilo.
„Van een gebouw als dit is er geen tweede, zowel in Nederland alsook verder in de wereld”, schrijft het organiserende Houtblad bij de nominatie. De Perenhoeve is nu ruim een jaar geopend en valt zeer in de smaak. Er was onlangs ook minder leuk nieuws, toen een privéfeestje – nota bene het 40-jarige huwelijksjubileum van Nico en Ginette Westenbrink – werd verstoord door de komst van BOA’s en politieagenten. Het liep daar zonder dat de feestgangers er iets aan konden doen, flink uit de hand, maar inmiddels is de familie weer goed in gesprek met de gemeente De Wolden. De nominatie kan volgens de familie niet op een beter moment komen.

Veel hout in verwerkt

De Perenhoeve in een ontwerp van B+O Architecten en gebouwd door Bouwbedrijf Muller uit Zuidwolde. JAB Bouwkundig Advies uit Ruinerwold verzorgde de tekeningen van de constructie. Wat de jury van het Houtblad zo aanspreekt, is dat er liefst 100 kubieke meter hout in het pand is verwerkt. „Verder is er in het gebouw eiken, vuren, den, essen, beuken grenen, oud grenen, oud eiken en Canadees barnwoord verwerkt, waarvan een deel ook hergebruikt materiaal.”

Stoofperenfeest

Tijdens het Stoofperenfeest van komende zaterdag is er ook op het erf van InOutHout en de Perenhoeve van alles te doen. Het oliebollenseizoen van Oliebol4U wordt geopend, het Foodtruckplein is goed gevuld, er is koffie van Frans de Grebber, wijn van Boshijko studio uit Ruinerwold en de landelijke winkel is open, dat alles van 9.00 tot 17.00 uur, terwijl aan de weg de perenbomen worden ‘verkocht’.