D.A.R. Dierenambulance opent meldpost in Hoogeveen

03 mei 2024, 8:09 Nieuws
hoo dierenambulance
GS Media

Hoogeveen - Stichting Dutch Animal Rescue is als D.A.R. Dierenambulance al enkele jaren werkzaam in Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel. Ze bedienen daar nu 10 gemeenten. Dat waren er elf, maar met het sluiten van de meldpost in Emmen heeft de stichting moeten besluiten om deze taak per 1 april in de gemeente Emmen neer te leggen.

Daarmee is D.A.R. Dierenambulance nog steeds werkzaam in de gemeenten Coevorden, Hoogeveen, Hardenberg, Ommen, De Wolden, Westerveld, Meppel, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland en is voor een dier in nood 24/7 bereikbaar via het alarmnummer 088-1441441.

Vanaf 1 mei hoopt D.A.R. met het openen van de nieuwe meldpost dat zich nieuwe kansen bieden en is D.A.R. slagvaardiger in het gebied. Ze reden al enkele jaren met 2 auto’s in Hoogeveen. Maar nu de ambulance een vaste uitvalsbasis krijgt hoopt de stichting ook het team uit te breiden. Waar eerder vanuit Emmen en Dalen gereden wordt, bedient D.A.R. de gemeenten nu vanuit 3 meldposten, Hardenberg, Meppel en Hoogeveen, waardoor de dekking in de gemeenten aanvullender én beter verdeeld is. Het bestuur van D.A.R. is blij met deze uitvalsbasis.

100% vrijwilligerskracht

Bij D.A.R.-dierenambulance werken uitsluitend vrijwilligers die worden opgeleid tot volwaardig dierenhulpverleners. Deze opleidingen en cursussen worden intern gegeven. De vrijwillige dierenhulpverleners krijgen een introductiecursus, een administratiecursus, een uitgebreide EHBO voor dieren en een cursus veilig werken langs de weg. D.A.R. Dierenambulance beschikt over de Rijkswaterstaat machtiging om veilig langs het hoofdwegennet te mogen werken.

Als dierenhulpverlener biedt D.A.R.-hulp aan gewonde, verstrikte of gevonden dieren en brengt ze zo nodig naar een dierenarts of een opvanglocatie, of misschien help je wel bij het op de wereld brengen van nieuw leven. Ook wordt soms assistentie verleend aan de brandweer, politie of de gemeente.

Vrijwilligers gezocht

Geen enkele dag is hetzelfde en het gaat om dankbaar werk. Vrijwilligers moeten wel tegen een stootje kunnen, want soms krijgen ze te maken met trieste situaties. D.A.R. is op zoek naar versterking van de verschillende teams. Zo werken ze met een telefooncentrale, waar meldingen over dieren binnenkomen. De centralist is de vrijwilliger die de telefoon aanneemt. Vaak kan een dier al worden geholpen met extra adviezen via de telefoon. Zo niet, dan wordt de ambulance naar het dier gestuurd. We zorgen dan voor de eerste hulp of voor passende opvang voor het dier.

Interesse? kijk voor meer informatie op www.ikwordjouwredder.nl