Naar welke projecten gaat de 48.000 euro uit Initiatiefrijk De Wolden?

24 jun , 8:20 Nieuws
tourist info reestdal kerk ijhorst bg
Zuidwolde - Elf projecten krijgen in de tweede ronde van 2024 subsidie vanuit de regeling ‘Initiatiefrijk De Wolden’. Inwoners van De Wolden zitten vol goede ideeën om hun leefomgeving te verbeteren. Vanuit de regeling Initiatiefrijk De Wolden worden in deze ronde maar liefst dertien mooie projecten gerealiseerd. In totaal ontvangen initiatiefnemers bijna € 48.000.

Waar gaat het geld heen?

Het college heeft besloten een subsidie te verlenen van €4.200,- voor het initiatief van: Vrouwen van Nu Ruinerwold voor het maken en plaatsen van een Social Sofa voor het dorpshuis de Buddingehof; Een subsidie te verlenen van €2.648,- voor het initiatief van: Plaatselijk Belang Alteveer/ Kerkenveld voor het opstellen van een dorpsvisie; Een subsidie te verlenen van €4.500,- voor het initiatief van: Stichting Museumboerderij de Karstenhoeve voor de viering van 100 jaar Dokter Larijweg; Een subsidie te verlenen van €2.900,- voor het initiatief van: Muziekvereniging Sempre Sereno uit Ruinerwold voor het geven van een jubileumconcert 100 jaar Sempre Sereno; Een subsidie te verlenen van €5.000,- voor het initiatief van: Stichting Ecclesia voor het uitgeven van een boek over de historie van de Nederlands Hervormde kerke de Wijk/ IJhorst.
Met het fonds Initiatiefrijk De Wolden ondersteunt de gemeenteraad van De Wolden projecten van inwoners die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de gemeente. Projecten kunnen worden ingediend voor 1 februari, 1 mei, 1 september en 1 november waarbij er binnen 8 weken een besluit volgt.
De totale kosten van de projecten bedragen deze ronde ruim € 235.500. Dit betekent dat met bijna € 48.000 subsidie, naast de vrijwillige inzet van de inwoners, sponsoring van bedrijven en subsidies van fondsen, projecten kunnen worden gerealiseerd die anders niet tot stand waren gekomen.

Wie krijgen een bijdrage?

De initiatieven die deze ronde een bijdrage krijgen zijn Vrouwen van Nu Ruinerwold; Plaatselijk Belang Alteveer/Kerkenveld; Stichting Museumboerderij Karstenhoeve Ruinerwold; Muziekvereniging Sempre Sereno Ruinerwold; Stichting Ecclesia de Wijk; Stichting Drenthe Boert Linde; Dorpshuis Neie Punt Ruinen; Dickninger Geuzen de Wijk; Popkoor Just Fun Zuidwolde; Kindertheater de Wijk en Stichting Crisis Cross Veeningen.
Initiatiefrijk De Wolden is een succes. Veel verenigingen, organisaties en inwoners doen een beroep op de regeling. Met zelfwerkzaamheid en geld van fondsen worden projecten en activiteiten gerealiseerd. Deze komen veelal voort uit de dorpsvisies en zijn gericht op de verbinding van inwoners en het mooier maken van het leven en wonen in De Wolden. Voor projecten tot € 2.000 kan besluitvorming tussentijds plaatsvinden.
De evaluatie van de gehele regeling wordt nog dit jaar versneld gedaan, waardoor bij de nieuwe subsidieronden van 2025 nieuwe subsidievoorwaarden kunnen gaan gelden.