Ansen in race voor landelijke dorpsvernieuwingsprijs

07 mei 2019, 16:52 Nieuws
pn01082018 energiekunst ansen2
Ansen – Het dorp Ansen is een van de vier kandidaten voor de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs. Dat heeft alles te maken met de coöperatie energieKansen, die bezig is het dorp in 2020 energieneutraal te maken.
Dorpen die actief werken aan de leefbaarheid voor nu en op de langere termijn kunnen een steun in de rug krijgen met de Dorpsvernieuwingsprijs. De prijs is een initiatief van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie Democratie en Burgerschap. Samen met Dorpsbelangen Ansen heeft de coöperatie energieKansen besloten mee te dingen om de dorpsvernieuwingsprijs 2019. Voorlopig met succes.
In de finaleronde van 2019 zijn uit ruim dertig deelnemende dorpen vier genomineerd: Wellerlooi (Limburg), Esbeek (Brabant), Den Andel (Groningen) en Ansen. Op zaterdag 25 mei wordt de winnaar in het Drentse Witteveen (winnaar in 2017) bekend gemaakt. Er zijn vier prijzen beschikbaar: tweemaal €1000, eenmaal € 1500 en € 3000 voor de winnaar. De winnaar verplicht zich te presenteren in het Oostenrijkse Hinterstoder en mee te dingen voor de Europese Dorpsvernieuwingsprijs 2020. Zo creëert de prijs een nationaal en internationaal platform waar initiatieven zichtbaar worden en kennis en ervaring worden gedeeld.

Vitaal dorp

Ansen bewijst al sinds 1 januari 1998, het tijdstip van de gemeentelijke herindeling, een initiatiefrijk en vitaal dorp te zijn. Sedert die datum werden tal van leefbaarheidsprojecten succesvol afgerond. Met als belangrijk wapenfeit: de opening op 7 maart 2008 van een volledig op eigen kracht gebouwd dorpshuis Bastogne. In juni 2015 werd in Drenthe de tweede plaats behaald tijdens de verkiezing Dorpshuis van het jaar.
Bij de toekenning de dorpsvernieuwingsprijs 2019 staat het thema Duurzaamheid centraal en dat is gunstig voor Ansen. Het dorp loopt immers voorop met betrekking tot de energietransitie. Sedert 2015 wordt met veel inzet gewerkt aan een zestal deelprojecten om de doelstelling ‘Ansen energieneutraal in 2020’ te bereiken. We hebben het dan over kleine en grote zonnecentrales, zowel collectief als particulier, een zonneweide, hoge druk rioolvergisting, warmtepompen, energiezuinige straatverlichting. Daarbij worden innovatieve concepten toegepast. De betrokkenheid van de inwoners is groot. Circa vijftig huishoudens zijn lid van de energiecoöperatie energieKansen. Er wordt met een groot aantal relevante partners samengewerkt. Ansen kan als voorbeeld dienen van een succesvol lokaal kleinschalig energie- transitieproject.