Actium gaat huurders helpen in strijd tegen energiearmoede

04 mei 2023, 8:50 Nieuws
pn26032020 actium de wijk1
Assen - Steeds meer huurders van woningcorporatie Actium komen in de knel door stijgende energieprijzen. Actium wil haar huurders doelgerichter helpen. “We voelen allemaal de urgentie om hiermee aan de slag te gaan. We zetten in op het verlagen van het energieverbruik, het voorkomen van gezondheidsschade en schade aan woningen, en het beperken van schulden door energiearmoede”, aldus Wouter Bloemberg, manager klant & strategie.
Alle acties zijn gericht om energiearmoede te verminderen of te voorkomen. Door bijvoorbeeld de inzet van energiebesparingsadviseurs en het uitbrengen van een Energiekrant voor alle huurders.
Begin mei starten twee energiebesparingsadviseurs bij Actium. Huurders die zich zorgen maken over hun energieverbruik en energierekening kunnen contact opnemen met de energiebesparingsadviseur. De energiebesparingsadviseur bekijkt per situatie wat Actium voor huurders kan betekenen. Dat kan gaan over hoe je het beste kunt verwarmen en ventileren, of over het gebruik van technische installaties in huis. Ook adviseren zij over het aanbrengen van kleine energiebesparende middelen, zoals radiatorfolie, brievenbusborstels, deurveren, leidingisolatie en tochtstrips. De huurder kan dit zelf aanbrengen of maakt een afspraak hiervoor.

Speciale energielijn

Begin mei krijgen alle huurders de Energiekrant thuisbezorgd. De krant staat vol tips over bijvoorbeeld ventileren en verwarmen. Ook zijn er korte instructievideo’s beschikbaar met uitleg over bijvoorbeeld het aanbrengen van radiatorfolie en ervaringsverhalen van huurders. En op www.actiumwonen.nl staat informatie van maatregelen op het gebied van energiebesparing per gemeente in het werkgebied van Actium. Nieuw voor Actium is het openen van een speciale energielijn, 0592-400101. Vanaf maandag 8 mei bereikbaar voor huurders met vragen over energiemaatregelen.

Afstemming

“We realiseren ons dat huurders vanuit verschillende instanties informatie krijgen over hoe te besparen. Te denken valt aan media, gemeenten en energieleveranciers. Ons woongebied strekt over acht gemeenten en twee provincies. Met onze professionele partners hebben we uiteraard afstemming over energiearmoede, zodat we elkaar versterken in het belang van onze huurders”, legt Bloemberg uit. “Met al deze concrete maatregelen én voorlichting hopen we huurders zo goed mogelijk te ondersteunen bij energiearmoede. Hoewel de zomer in aantocht is en de energieprijzen wat lijken te dalen, blijft de noodzaak overeind om structureel in te zetten op energiearmoede.”
Actium gaat de komende jaren ruim 2000 woningen renoveren om de energielasten van de huurders te verlagen en het wooncomfort te verhogen. Het gaat om woningen met een laag energielabel (E, F of G) of woningen met een hoge energievraag die samen valt met hoog gasverbruik. Actium gaat de woningen dusdanig isoleren en voorzien van zonnepanelen dat warmtepompen geplaatst kunnen worden. “Hiermee verminderen we het gasverbruik sterk of maken we de woning zelfs volledig gasloos. Ook wordt de CO2 uitstoot hierdoor minder.”
(Foto: Zonnepanelen op woningen van Actium in de Wijk / Artizzl Media)