Dwingeloo - Als op vrijdag 10 maart in Dwingeloo het startschot klinkt voor de openingskoers van het Drents Wielerweekend zal organisator Femmy van Issum nog wel even terugdenken aan de allesbehalve gesmeerd verlopen voorbereiding. “Ik durf te zeggen dat we in de historie van de Ronde van Drenthe nog nooit zoveel problemen hebben moeten overwinnen.”
De organisatie kreeg al in een vroeg stadium te maken met strengere natuur- en stikstofregels, gebrek aan politie-inzet, te weinig hotelbedden indirect vanwege een tekort aan horecapersoneel en verschillende zieke functionarissen. Zonder politie geen wielerkoers en daarom werd er opgelucht ademgehaald toen er net voor de kerstdagen vorig jaar voldoende politiebegeleiding werd toegezegd. Een aantal andere wielerkoersen in ons land, zoals de Ronde van Limburg, hadden minder geluk en verdwenen van de wielerkalender. Wel moest de Drentse organisatie het parcours hier en daar aanpassen. Femmy van Issum: “Is er na het mooie jubileumjaar 2023 nog een 61e editie van Ronde van Drenthe met drie prachtige koersen of worden het rondjes rond de kerk, of zal zelfs dat in de toekomst niet meer kunnen? Zorg en hoop – hoop en zorg – dat zorgt voor hoofdpijn en slapeloze nachten. Dat was in vorige eeuw toch niet de bedoeling van de oprichter.”
Die oprichter dat was haar vader, Albert Achterhes, ook de oprichter van wielervereniging De Peddelaars in Hoogeveen. Hij organiseerde in 1960 voor het eerst een wedstrijd voor amateurs. In de loop van de jaren won de wedstrijd aan status, met winnaars als Henny Kuiper, Karsten Kroon en Erik Dekker. Op zijn sterfbed vroeg Achterhes Femmy, die toen al de organisatie had overgenomen, het vol te houden. Ze aarzelde niet en tot op de dag van vandaag staat ze haar mannetje in de woelige wereld van wet en regelgeving, mond-en-klauwzeer, corona en tegenstribbelende overheden. Ze moppert over al ‘die regeltjes’, die het organiseren van een wielerkoers steeds ingewikkelder maken: “Projectplan. Calamiteitenplan. Veiligheidsplan. Medisch plan. Er kan nu echt niks meer bij,” zegt voorzitter Van Issum.
Een extern bureau stelde met succes het stikstofrapport op. “We moeten wel wat concessies doen,” zegt Van Issum, “De ‘Acht van Westerveld’ wordt een korter rondje dat naburige Natura 2000-gebieden links laat liggen. Er rijden rondom de wedstrijd ook minder touringcars met genodigden want dat betekent minder stikstofuitstoot. Om aan de natuurvergunning te kunnen voldoen is vanwege een dassenburcht de beroemde keienstrook bij het ‘Boomkroonpad’ bij Drouwen geschrapt. Op een andere plek zorgt een aanwezige zwarte specht voor een kleine omleiding. Maar er blijft nog genoeg moois over hoor!”
Zo starten de wielrenners en wielrensters in het weekend vanaf het Raadhuisplein in Emmen om daarna gelijk, voor de eerste maal in de historie van de Ronde van Drenthe, de ‘Muur van Emmen’ te gaan beklimmen. Officieel geopend op vrijdag 28 mei 2021, ruim 48 meter boven NAP en nu nog een fractie hoger dan de huidige VAM-berg bij Wijster die later dit jaar wordt verhoogd naar 63 meter.
Direct aansluitend aan de beklimming wachten al de eerste pittige keienstroken. “We verwachten een heel andere, veel zwaardere koers. Met een maximaal stijgingspercentage van maar liefst 18% hakt de passage over de ‘Muur’ er waarschijnlijk gelijk in. Aan het eind moeten de vrouwen nog drie maal en de mannen vier keer de VAM-berg bedwingen. Dit jaar rijden eindelijk we in de finale weer eens dwars door het centrum van Hoogeveen. Dus ook over de markt. Je hoort het, hier kan ik blij van worden”, aldus een lachende Femmy van Issum.
Door de opwaardering van de ‘Acht van Westerveld’ tot een 1.1 wedstrijd staan er op vrijdag 10 maart maar liefst 27 verschillende teams uit binnen- en buitenland aan ’t vertrek in Dwingeloo. Voor de 25e editie van de vrouwenkoers, de ‘Miron Women’s WorldTour’ op zaterdag 11 maart, hebben alle topteams uit de hele wereld zich ingeschreven. Voor de 60e keer rijden de mannen hun Ronde van Drenthe op zondag 12 maart. Met aan de start een indrukwekkend deelnemersveld. Maar liefst zes teams uit de ‘WorldTour’ (een record) en zeven Pro-continentale ploegen worden aangevuld met een aantal Continentale renners.
De samenwerking tussen de organisatie van de Ronde van Drenthe en het Belgische ‘Golazo Sports’ verliep stroef. Veel vrijwilligers hadden moeite met het ‘uit handen geven’ van hun Ronde van Drenthe. Een afgesproken evaluatie na het jaartje samenwerking kwam niet van de grond. ,,Eigenlijk was iedereen het er intern over eens dat we hier geen vervolg aan moesten geven, ’’ aldus Van Issum, ”Sommige van onze mensen gaven aan dit nooit meer te willen. Ook de gemeenten en provincie vonden het geen geslaagde test. Misschien waren de beide culturen moeilijk te verenigen.’’
De uitzending op TV komt door de breuk met de Belgen niet in gevaar. De NOS neemt de uitzending weer op de vertrouwde manier ter hand. Femmy van Issum: “We hebben met al onze vrijwilligers, sponsors en lokale overheden dit in Drenthe in de afgelopen jaren opgebouwd. Laten we nu de draad goed oppakken en laten zien, dat een evenement als de Ronde van Drenthe bestaansrecht heeft. Het evenement dat de fietsprovincie Drenthe jaarlijks wereldwijd promoot mag niet verloren gaan. Wij nemen ook de laatste eventuele hobbels en dan tot 10, 11 en 12 maart 2023. Het jubileumweekend van de Ronde van Drenthe!’