Platteland van de toekomst

Foto: pixabay

Nog even en de eerste glasvezelkabels worden gelegd in De Wolden. Spannende tijden voor de inwoners die straks als eerste kunnen genieten van de voordelen van supersnel internet. Foto’s uploaden, films bekijken, snel contact met school en werk en nog veel meer ligt dan ineens binnen handbereik.

In de Gemeente Tubbergen vierde men vandaag met een “glasvezelsymposium” het feit dat sinds kort  daar alle woningen aangesloten zijn. De dag stond in het teken van nut en noodzaak van glasvezel op het platteland, nu maar met name ook in de toekomst. De toekomstbestendige glasvezelverbinding die in De Wolden wordt aangelegd, zal er voor zorgen dat zorg,. onderwijs en bedrijfsleven straks gebruik kunnen maken van vrijwel onbegrensde mogelijkheden.

Op het symposium in Tubbergen kwam het belang van een snelle glasvezelverbinding voor het onderwijs, voor het bedrijfsleven, maar ook voor de zorg uitgebreid aan bod. Het langer zelfstandig kunnen blijven van ouderen is één van de grote voordelen van een regio met een snelle internetvoorziening. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en soms ook futuristische video’s werd duidelijk dat de noodzaak van glasvezel alleen maar groter wordt.

 

Bij de familie Schröder, gastheer van het symposium, was het breedband net vandaag in gebruik genomen. “Voor ons bedrijf is goed internet heel belangrijk”, zegt Evelien Schröder. “Neem bijvoorbeeld het versturen van filmpjes van onze paarden naar klanten”, vertelt ze. “Het is heel vervelend als dat niet lukt omdat het internet steeds uitvalt. Ook privé ben ik blij dat we nu eindelijk goed internet hebben. Vanwege de kinderen kan ik niet altijd mee naar wedstrijden, maar kijken we thuis via livestream. Het beeld valt dan heel vaak stil, natuurlijk uitgerekend als Gerco start. Het lijkt me geweldig om straks zijn wedstrijden gewoon te kunnen bekijken.”

De dag werd afgesloten door trendwatcher Adjiedj Bakas, die in sneltempo zijn toehoorders meenam op een reis naar de toekomst van het platteland. Soms vol humor, maar soms ook met een waarschuwend vingertje: zonder breedband, zijn we nergens! Hij voorspelt het platteland met glasvezel een succesvolle toekomst en trekt een vergelijking met de evolutie. “Het is niet de grootste die overleeft, maar degene die zich het beste aanpast aan de omstandigheden”. Hieronder de video waar hij zijn lezing mee afsloot.

 

Reacties