Stoer en sportief: Highland Games 2015 in Koekange

Ard Warnders en Henk Hummel, organisatoren van de jaarlijkse Highlander Games vertellen met een aanstekelijk enthousiasme over deze unieke behendigheids- en krachtmeting op Hemelvaartsdag in Koekange.

Het begon allemaal omdat ze het er roerend over eens waren: in Koekange was in het voorjaar eigenlijk niet erg veel te beleven. In plaats van daar over door te blijven zeuren, besloten ze gewoon zelf iets te gaan organiseren. Maar wat? Ard kende Wout Zijlstra die erg enthousiast kon vertellen over wedstrijden voor sterke kerels, die zelf ooit één van de besten was in de Highland Games en bij de Sterkste Man-competitie, “Nou ja, toen we het er tijdens een avondje kaarten weer over hadden zei ik: ik weet wel wat, we doen gewoon Highland Games!”

Organisatie

Voordat de eerste Games plaatsvonden, moest er nog wel het nodige gereld worden, vertelt Henk. “Maar vrijwel alle ondernemers in Koekange wilden wel sponsoren en Wout stelde zijn eigen materialen ter beschikking, daar waren goed mee geholpen. Hij verzorgt de hele dag ook het commentaar bij de spelen en dat doet hij op een hele leuke, vlotte manier en hij geeft zelf ook demonstraties .”
Ard herinnert zich nog een leuke demonstratie melkbussen sjouwen van voormalig sterke man Wout. “Voordat hij begon, liet hij zijn autosleutels zien, wees naar zijn mooie nieuwe auto en zei: “Wie denkt dat-ie dit ook kan, mag het proberen. Als het je lukt, is mijn auto van jou!” Hij lacht, “nou er waren er natuurlijk wel die dat wel even proberen wilden, maar hij is mooi in zijn eigen auto naar huis gereden hoor.”

Kracht en behendigheid

De kennis en ervaring van Wout gecombineerd met de enthousiaste inzet van Ard en Henk resulteerde in een combinatie van behendigheids- en krachtspelen die niet onderdoet voor de echte clan-games in Schotland. Maximaal 20 teams van 8 tot 10 mannen of vrouwen strijden in Schots aandoende teamoutfits om de wisselbokaal en dat is in dit geval, helemaal in stijl, een schitterend zwaard.
Het belooft ook dit jaar weer een gezellige dag met vermaak voor het hele gezin te worden. Kinderen kunnen meedoen aan speciale kinder-Highland games er is niet alleen een springkussen maar voor de grotere durfals ook een bungee trampoline. Overdag en ook aansluitend aan de Games speelt de band Big John stevige folk-achtige livemuziek en ook rock-covers. Daarna komt de band Circle J. het podium op om het feest voort te zetten. Sandra de Vries van de stichting “Samenloop voor Hoop” komt ook. Deze stichting rergelt het kindervermaak, dat overigens gratis is, maar een vrijwillige gift voor haar stichting , die zich inzet voor de kankerbestrijding, is natuurlijk meer dan welkom.

Verloting rondvlucht

Er is nóg een hele goede reden om op Hemelvaartsdag naar de Highland Games te gaan: bezoekers die vóór half drie ’s middags binnenkomen, krijgen een lot en maken daarmee kans op een rondvlucht boven hun eigen woonplaats.

Inschrijven

De voorbereidingen zijn dus al in volle gang en Ard en Henk hebben zichtbaar voorpret. Er kan trouwens nog wel ingeschreven worden. In principe kan iedereen meedoen. Wie met een team sterke en slimme mannen of vrouwen, liefst in Schotse outfit, mee wil doen, kan zich opgeven bij Ard Warnders telnr: 06-12940457 of Henk Hummel telnr: 06-55101441. De kosten zijn € 50 per team. Dit geld wordt gebruikt voor de prijzenpot. De entree is overigens gratis!

De Highland Games starten 14 mei om 11.30 uur aan de Harm Smeengeweg in Koekange

Video damesteam 2015

 

 

Reacties