Klets, Kool en Veenstra brengen muzikale vertelling ‘Barak’ op 4 mei

Barak Linde.
Barak Linde.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – Klezmerband Klets en de schrijvers Marga Kool en Jan Veenstra spelen op zaterdag 4 mei  om 21.00 uur hun muzikale vertelling ‘Barak’ over Kamp Linde in en vlak na de oorlog.

‘Barak’ verbindt in verhalen en muziek de levens van de joodse jongeman Samuel en de Rotterdamse volksmeid Stientje. Twee mensen die je destijds zomaar in Kamp Linde had kunnen aantreffen.  Samuel is één van de Joodse mannen die begin 1942 tewerk werden gesteld in Jodenwerkkamp Linde. Hij werd in de nacht van 3 oktober 1942 in het kader van de ‘Endlösung’ afgevoerd naar Westerbork voor verder transport naar de concentratiekampen in het ‘oosten’.

Platgebombardeerd

Stientje is één van de oorlog-evacués – afkomstig uit de platgebombardeerde volkswijken in Rotterdam –  die meteen na de bevrijding naar Kamp Linde werden gestuurd. Met vader, moeder, broers en zusjes. Omdat ze eigenlijk de afdankertjes waren die men in Rotterdam liever kwijt was.

Met de voorstelling ‘Barak’ houden Klets, Kool en Veenstra de herinnering levend aan een zwarte tijd in onze geschiedenis. ‘Barak’ is opgenomen in de landelijke activiteit ‘Theater na de Dam’ waarin theatermakers ’s avonds op 4 mei extra betekenis meegeven aan de dodenherdenking.

De voorstelling vindt plaats om 21.00 uur in de Barak, afkomstig van Kamp Linde, die is geplaatst achter Museumboerderij De Wemme, Burgemeester Tonckensstraat 49 in Zuidwolde. Entree is gratis, maar reserveren is gewenst. Kaarten kunnen worden afgehaald bij De Wemme, dagelijks van 13.30 tot 17.00 uur of besteld via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen