Expositie in Museum De Wemme toont typisch Nederlandse voorwerpen

Typisch Nederland in De Wemme.
Typisch Nederland in De Wemme.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – Een winter lang hebben de vrijwilligers van Museum De Wemme in Zuidwolde kunnen denken en werken aan de nieuwe expositie. Met Typisch.nl is weer een bijzondere tentoonstelling samengesteld, die vanaf vrijdag te bezoeken is. De typisch Nederlandse voorwerpen worden voorzien van de verhalen die erbij te vertellen zijn. En dat zijn er heel wat.

Wat bij binnenkomst al snel opvalt, is de vitrine met meer dan tachtig Delftsblauwe KLM-huisjes. In De Wemme staan dus vele typisch Nederlandse zaken, zoals een draaiorgel, uitgeleend door SBS 6-hoofdredacteur Marc Veeningen inclusief een film over zijn vader, de bekende Wieker orgelbouwer Henk Veeningen. Een felrode DAF werd met passen en meten het museum ingereden, iets wat via een te scannen QR-code nog een kan worden teruggekeken. Een oude telefooncel mag niet ontbreken, maar er is ook een typisch Nederlandse automatiek. Helaas zonder verse kroketten. ‘Er zijn echte Nederlandse sporten, zoals korfbal, wat je ter plekke kunt proberen, en klootschieten. Er staat een sjoelbak en er kunnen Hollandse spelletjes worden gespeeld’, licht Arie Leen van Schoonhoven toe.

Flesje Bucklerbier

Verder hangt er een replica van een Fokker 100 vliegtuig in de lucht, is er een in Nederland bedachte sport-BH en staat er een (leeg) flesje Bucklerbier. ‘Dat flesje is speciaal door een medewerkster van Heineken gebracht. En het tweede nummer van het blad Allerhande mochten we lenen, maar moest wel achter glas.’ Uiteraard is de collectie handkarren voor deze expositie weer aangepast.

De tentoonstelling is vanaf vrijdag iedere middag van 13.30 tot 17.00 uur geopend. Op zondagmiddag zijn rondleiders aanwezig om nóg meer te vertellen. ‘Natuurlijk is het ook typisch Nederland dat er korting is te krijgen. In de week na Pasen is het Nationale Museumweek en kan iedereen voor half geld naar binnen’, glundert Arie-Leen van Schoonhoven.

Info: www.dewemme.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen