Iva Bicanic en Sofie van de Waart winnaars van de Vrouw in de Media Awards

Oeuvreprijs voor Iva Bicanic.
Oeuvreprijs voor Iva Bicanic.
Foto: Mariel Kolmschot

Hilversum/Geeuwenbrug – Niet Alok van Loon uit Geeuwenbrug, maar hoogbegaafdheidsspecialist en onderwijscolumnist Sofie van de Waart uit Noord-Brabant is de winnaar van de vijftiende landelijke Vrouw in de Media Award 2023. Zij was samen met de andere elf regionale Award winnaars genomineerd voor deze landelijke prijs.

Ze is te zien in de documentaire De utopie van Sofie met aandacht voor haar missie: ieder kind naar school en kansengelijkheid in het onderwijs. De Oeuvre-Award, een nieuwe prijs voor vrouwelijke experts die jarenlang hun kennis in de media delen, is voor Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld voor haar consistente boodschap over de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik.

Beeld en Geluid

Van de Waart en Bicanic kregen de awards overhandigd tijdens een uitverkocht event in Beeld en Geluid in Hilversum. De Vrouw in de Media Awards zijn een initiatief van expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. 48.000 mensen brachten in de maand februari hun stem uit.

Sofie van de Waart, onlangs winnaar van de regionale Vrouw in de Media Award provincie Noord-Brabant, was één van de twaalf genomineerde vrouwelijke deskundigen voor de landelijke award die zich in 2023 in de media heeft geprofileerd.  Samen met programmamaker Nicole Terborg (winnaar provincie Noord-Holland) en Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA Lisa Westerveld (winnaar provincie Gelderland) kreeg ze de meeste stemmen.

Kansengelijkheid

De jury koos unaniem voor Van de Waart, omdat ze op eigen kracht zich inzet voor kansengelijkheid voor kinderen in het onderwijs, in het bijzonder ook voor hoogbegaafde kinderen. “Ze heeft een boodschap van belang en draagt die enthousiast en vasthoudend uit. Bewonderingswaardig hoe ze een eigen geluid laat horen en zichzelf hiermee op de kaart heeft gezet, o.a. door de documentaire ‘De Utopie van juf Sofie’”, aldus de jury. Ze wordt door de stemmers gezien als ‘een bruggenbouwer, die zich niet door obstakels van de wijs laat brengen. Inspirerend, verfrissend en een enorme doorzetter’.

Winnaar Oeuvre-Award

De Oeuvre-Award is voor de vrouwelijke professional, die de afgelopen jaren een blijvend rolmodel is door haar media-optredens. De vrouw die op heldere wijze haar expertise neerzet en toegankelijk maakt voor een breed publiek. Klinisch psycholoog, onderzoeker en landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld, Iva Bicanic, was één van de elf genomineerde vrouwelijke experts voor deze Oeuvre-Award. Na sluiting van de stembus, 1 maart jl., had zij samen met Tineke Ceelen (directeur Vluchtelingenwerk) en Sylvana Simons (voormalig politica), de meeste stemmen.

De jury koos unaniem voor Bicanic omdat zij met haar media-optredens de aandacht voor seksueel geweld en de aanpak hiervan op de kaart houdt. “Ze doorbreekt taboes, zorgt voor een open en respectvolle dialoog, en blijft altijd naast de slachtoffers staan. Vooral sinds de onthullingen bij The Voice is ze een veelgevraagd expert. Ze zoekt de samenwerking met redacties op waarmee ze zorgvuldigheid afdwingt die dit onderwerp verdient en nodig heeft. Een boegbeeld”, aldus de jury. Stemmers over haar: ‘Ze maakt zich niet alleen hard voor een heel belangrijk onderwerp, maar is ook in staat om in de media op een geheel niet polariserende wijze uitleg te geven over een zeer complex onderwerp’. Het is niet de eerste media-award voor Bicanic. Eerder won ze de landelijke Vrouw in de Media Award 2019.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen