‘Acht van Westerveld’ koerst zaterdag 9 maart vooral door De Wolden

Beeld van vorig jaar.
Beeld van vorig jaar.
Foto: RvDrenthe

Ansen/Oosteinde – De vijftiende editie van de Drentse Acht van Westerveld moest vorig jaar na twee rondjes worden stilgelegd. Volgens de organisatie was het vanwege aanhoudende sneeuwval niet verantwoord verder te fietsenl. De wielerkoers was vanwege de kou ook al met vijftig kilometer ingekort.

Zaterdag 9 maart moet, als de weergoden nu tenminste meewerken, alles gewoon doorgaan. Een peloton met daarin verschillende wereldtoppers rijdt op een aangepast parcours en zonder politiebegeleiding. En dat is in Nederland tijdens een professionele wielerwedstrijd nog niet heel vaak vertoond. De politie Noord-Nederland had eind vorig jaar al aangegeven, door capaciteitsproblemen, tijdens wielerkoersen geen begeleidende motoragenten meer in te willen zetten.

Voldoende veiligheid

Door nu het parcours aan te passen is het voor de organisatie nu toch mogelijk met eigen mensen voldoende veiligheid voor deelnemers en publiek te garanderen. Bijzonder is dat daarbij ook voormalige politiemensen als vrijwilliger een belangrijke rol in b.v. de commandowagen vervullen. De koers over een afstand van 127 kilometer kan mede dankzij de inspanningen van de gemeente Westerveld en de Wolden doorgaan.

De deelneemsters starten (om 13.00 uur) en finishen (ca. 16.10 uur) nog wel traditioneel in Dwingeloo maar het grootste deel van de koers speelt zich af op een omloop van 16 km tussen Ansen en Oosteinde. De rensters gaan zeven keer rond, rijden onderweg ook nog tweemaal een premiesprint, om daarna weer koers te zetten naar de finishlijn in Dwingeloo.

Alternatieve opzet

Deze alternatieve opzet blijkt ook een positief effect op de uitstoot van stikstof in ‘gevoelige gebieden’ te hebben. Bewoners aan het parcours moeten er rekening mee houden dat alleen na het passeren van de z.g. sluitmotor met de groene hes (!) de openbare weg weer vrij is tot de volgende passage van de rensters. Verzoek is om huisdieren binnen te houden.

Zondag 10 maart a.s. staat op en rond de VAM-berg nog de MIRON Women’s WorldTour Ronde van Drenthe op het programma. Voor deze koers op het allerhoogste niveau starten alle wereldtoppers om 13.45 bij het gemeentehuis van Beilen. De finish van deze editie van de Ronde van Drenthe is boven op de VAM-berg aan het einde van de keienstrook en wordt na 158 kilometerkoers om ca. 17.45 uur verwacht.

(Foto: Ronde van Drenthe)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen