Hans van der Werf beleeft hoogtijdagen: Topsong en nominatie

Hans van der Werf.
Hans van der Werf.
Foto: Eva Heijne

Echten/Borger Muzikant en theatermaker Hans van der Werf uit Zwolle, maar oud-inwoner van Echten en Borger, beleeft topweken. Hij is met zijn band Hiigo Topsong bij Radio 2 en nummer 1 in de verrukkelijke 15, tevens is hij één van de vier genomineerden voor de Drentse Talentprijs Cultuur.

Maandag 15 april wordt voor de veertiende keer deze prijs uitgereikt. De genomineerden van 2024 zijn behalve Van der Werf modeontwerper Jules ten Velde uit Emmen en theatermakers Max Wind en Joeri Heegstra uit Assen. Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs zijn er alleen maar mannen genomineerd.

Hans van der Werf (Borger, 2000) boekt op dit moment veel succes met zijn band Hiigo en het nummer Tankstation. Hij wordt echter niet alleen voor zijn muzikale talent genomineerd. Hans van der Werf regisseerde vorig jaar ook de succesvolle theatervoorstelling De Vlaggenhijsers, een project samen met Vera Vos uit de Wijk en Okki Poortvliet, als vervolg op de gelijknamige documentairefilm. Daarnaast ziet de Drentse jury hem als een taalkunstenaar en stimulerend theaterdocent.

Modecollectie

Jules ten Velde (Emmen, 1994) presenteerde in 2023 als onafhankelijke ontwerper zijn eerste modecollectie in Parijs. Het ging om twaalf witte jurken met een knipoog naar historische kostuums. De collectie was te bewonderen in Californië en Tokio. Jules werkt al enige tijd voor het modelabel Extreme Cashmere in Amsterdam. De jury bewondert zijn duurzame en artistieke benadering van mode.

Max Wind (Assen, 1992) en Joeri Heegstra (Assen, 1993) hebben hun krachten na de toneelacademie in Maastricht gebundeld. In 2023 schreven ze samen de hilarische lunchvoorstelling Exit Poll voor het Nationaal Theater en Theater Bellevue. Een voorstelling waarin de “wat als 80% van de Nederlanders blanco zou stemmen” centraal stond. Daarvoor werkten ze ook al bij De Balie in Amsterdam aan een voorstelling. Beiden starten hun theatercarrière bij NiznO (nu Garage TDI) in Assen en zijn daarmee volgens de jury een voorbeeld voor jongeren in Drenthe.

Onafhankelijke jury

De genomineerden zijn in december voorgedragen door inwoners en organisaties in Drenthe. In de lijst van 27 verschillende namen zaten singer-songwriters, literatuurtalenten, acteurs, kunstenaars, filmers en acrobaten. Een onafhankelijke jury selecteerde uit deze publieksnominaties de drie finalisten. De jury bestond dit jaar uit Annelies Bakelaar (Biblionet), Laura Popken (Dagblad van het Noorden), Marieke Smink (CBK Emmen), Wessel de Vries (Het Podium Hoogeveen), Remco van Zandvoort (Garage TDI).

Een landelijke jury neemt binnenkort de beslissing wie van de drie genomineerden dit jaar de Drentse Talentprijs Cultuur verdient. De winnaar wordt bekendgemaakt op 15 april als ook de Culturele Prijs van de provincie wordt uitgereikt. Voor deze laatste prijs kwamen 80 aanmeldingen binnen. De winnaar van de Culturele Prijs van Drenthe wordt eind maart bekend gemaakt.

(Foto: Eva Heijne)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen