Drie woningen in De Wolden genomineerd voor Duurzaamste Huis

Woning in Koekange.
Woning in Koekange.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde – Er kan van tot en met 1 maart door het publiek worden gestemd op ‘Het Duurzaamste Huis van provincie Drenthe’. Van de negen genomineerden komen er liefst drie uit de gemeente De Wolden en eentje uit Westerveld. Het huis met de meeste stemmen wint de publieksprijs van het Duurzaamste Huis van Drenthe.

Huiseigenaren zijn vaak jarenlang bezig geweest met het (ver)bouwen van hun duurzame huis. Negen Drentse genomineerden vertellen graag over hun aanpak en laten nu trots het resultaat zien.

Ruinerwold

In Ruinerwold is een vrijstaande woonboerderij uit 1850 genomineerd. ‘Wij zijn vanaf april 2016 onze woonboerderij aan het verbouwen/renoveren. Alleen de authentieke delen van het huis zijn blijven staan (muren, kelders en bedsteewand). We doen veel zelf maar hebben ook een aannemer die ons adviseert en een deel van de uitvoering heeft gedaan. Sinds november 2018 zijn we zo ver dat we er weer in kunnen wonen. De verbouwing van het huis is nog niet klaar maar we hebben grote stappen gemaakt, ook op het gebied van verduurzamen en isoleren van een oude woning. Inmiddels draait de warmtepomp al een aantal jaar naar tevredenheid en hebben we de 1e fase van de verbouwing nagenoeg afgerond’, aldus de bewoners.

Woning in Ruinerwold.

 

Op het gebied van duurzaamheid kunnen ze hun ervaring delen op het gebied van: warmtepomp (aardwarmte) t.b.v. vloerverwarming en warm water (geen gas meer) in combinatie met laagtemperatuur radiatoren op verdieping; Duurzaam isolatiemateriaal tbv muren (pavaflex) en dak (metisse); gebruik van duurzame verf (op advies van Blauw Vlas, Havelte); Marmoleum op verdieping met vloeropbouw op houten vloer (Fermacell egelisatiekorrels en geluidsdempende Fermacell loopvloer). ‘We proberen alles wat we doen zo duurzaam mogelijk te doen, maar het moet financieel ook haalbaar zijn, dat is een uitdaging.’

Koekange

In Koekange is een vrijstaande woning uit 2016 genomineerd. ‘We zijn in juni 2016 begonnen met het bouwen van een woning zonder nutsaansluitingen (wel beperkt drinkwater) en waar we eind okt. 2016 zijn gaan wonen. In 2017 hebben we alle systemen gefine-tuned met toeleveranciers/fabrikanten en alles werkt naar behoren.’ Toegepaste maatregelen: Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie buiten, Kruipruimte/ kelderisolatie, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Hout, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Regenwater hergebruik, Waterbesparing overig, Domotica, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Regenwaterafkoppeling.

De Wijk

Ook de bekende duurzame woning van de familie Bulder in de Wijk (Dunningen) is genomineerd. Deze woning werd in 2018 al de duurzaamste van Drenthe.Toegepaste maatregelen: Hout, Kalkhennep, Milieuvriendelijke verf, Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie buiten, Passieve zonwering, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Domotica, Energiemonitor, Temperatuurregeling per vertrek, Zonnepanelen (PV), CO2-sensor (ventilatie), Regenwater hergebruik, Buffervat, Vloerverwarming, Waterbesparing overig, Eten & Drinken, Groene energie, Hergebruik, Elektrische auto, Inductie fornuis, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige wasmachine, Zuinige wasdroger, Meubels, Led lampen, Natuurlijke ventilatie.

 

Woning van Bulder in de Wijk.

Dwingeloo

De duurzame woning van de familie Brink bij Dwingeloo is ook genomineerd. De woning is zeer duurzaam, bijna zelfvoorzienend woonhuis. Veel zonnepanelen, zonnecollectoren, warmtepomp en 1.000 liter buffervat, CV haard, kookfornuis op hout voor de winters. Eigen waterbron en zuiveringsinstallatie, helofytenfilter voor het afvalwater. Het woonhuis is alleen aangesloten op het elektriciteitsnet en de glasvezelkabel, verder volledig off-grid. Het exterieur is op enkele onderdelen als glas en kozijnen na volledig opgetrokken uit hergebruikte materialen als steenschotten en oude trottoirtegels. Ook in het interieur zeer veel hergebruikte materialen (dekzeil vrachtwagens in plaats van wandtegels, verkeersborden voor de keuken, parachutes als gordijnen, enz.) waardoor het woonhuis een zeer lage CO2 footprint heeft.

Duurzame foto Dwingeloo.

 

Stemronde

De stemronde is onderdeel van de verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland. De Nationale Duurzame Huizen Route organiseert deze verkiezing om huiseigenaren de welverdiende waardering te geven voor hun prestaties. Daarnaast biedt het een podium om voorbeelden van duurzaam wonen onder de aandacht te brengen.

Een landelijke winnaar

In elke provincie wordt op 4 maart het huis met de meeste winnaars uitgeroepen tot het Duurzaamste Huis van de provincie. Uit de twaalf provinciale winnaars kiest een vakjury op 22 maart de landelijke publiekswinnaar van de verkiezing. Meer informatie over de deelnemers en het stemmen is te vinden op: verkiezing.duurzamehuizenroute.nl/stemmen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen