Eline Vedder kandidaat voor Vrouw in de Media Award

Eline Vedder is kandidaat.
Eline Vedder is kandidaat.
Foto: Artizzl media / Peter Nefkens

Ruinerwold – Eline Vedder uit Ruinerwold, lid van de Tweede kamer voor het CDA en uithangbord voor deze regio, is kandidaat voor de Vrouw in de Media Award. Zij strijdt met onder meer een reeks vrouwen uit buurgemeente Westerveld om de opvolging van Vera Vos uit de Wijk. Die werd vorig jaar winnaar.

Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd op radio, televisie, in kranten en in digitaal nieuws. Met de Vrouw in de Media Awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Tot en met 14 februari kan er op de genomineerden per provincie gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De winnaars komen vervolgens op de nominatielijst voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2023. De Awards worden voor de vijftiende en laatste keer georganiseerd door sprekersbureau ZijSpreekt en expertdatabase Vaker in de Media (VIDM).

Door naar landelijk

Tot 20 december 2023 konden journalisten en het publiek namen voordragen op vrouwindemedia.nl. Per provincie maakte een regionale jury een selectie waar nu twee weken op gestemd kan worden. De regionale jury kiest uit de drie genomineerden met de meeste stemmen de winnaar. Op 19 februari maken we de winnaar bekend. Zij ontvangt een beeld, gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.  Daarnaast komt de provinciale winnaar op de nominatielijst voor de Vrouw in de Media Award landelijk.

Bij de voordracht kijkt de jury naar deskundige vrouwen die regelmatig of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2023. De jury voor Drenthe bestaat uit Mariëlle Nieuwenhuis, jurylid, eindredacteur Nieuws bij RTV Drenthe, Bianca Kroon, juryvoorzitter, private publisher bij Auteurscollege en Marjanne Teunissen, jurylid, freelance journalist onder andere voor het tijdschrift Opzij.

De genomineerden

De genomineerden voor de Vrouw in de Media Award 2023 Drenthe zijn (in alfabetische volgorde):

  • Andrea Deelstra. Marathonloopster. Atlete gespecialiseerd in de lange afstand. Ze nam deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en Tokio en veroverde daarbij zeven keer de titel van Nederlands kampioen. (Dwingeloo)
  • Jessica Dempsey. Directeur van Astron. Een vrouw die in een mannenwereld de complexe astronomische kennis en kunde in Dwingeloo aanstuurt. En in begrijpelijke taal, met humor, staat ze de media te woord. (Dwingeloo)
  • Alok van Loon. Secretaris van het burgerinitiatief Meten = Weten. Zet zich al jaren in om het intensieve gebruik van schadelijke pesticiden te bestrijden. In een provincie waar dit veel weerstand oproept, durft zij met de stichting tegen de stroom in te gaan en blijft ze overheden oproepen om hier iets tegen te doen. (Geeuwenbrug)
  • Agnes Mulder. Directeur van VNO-NCW MKB Noord. Was na een jarenlang Kamerlidmaatschap duidelijk zichtbaar voor noorderlingen. Nu zet ze zich vanuit de regio in voor energie, bereikbaarheid en werkgelegenheid in Drenthe en het noorden. (Assen)
  • Annemiek Rens. Hoofdconservator van het Drents Museum. Is de initiatiefnemer van Op reis met Vincent, een expositie die een nieuwe kijk biedt op Van Goghs tijd in Drenthe. Organiseert voor het Drents Museum spraakmakende tentoonstellingen die mensen uit heel Nederland en het buitenland naar Assen trekken. (Assen)
  • Chantal Schinkels. Social tech- & e-commerce-expert en auteur. Helpt professionals om na te denken over meer sociale tech en e-commerce. Ze geeft inzichten, zodat technologische ontwikkelingen niet alleen in dienst staan van iedereen, maar ook bijdragen aan een organisatiecultuur waarin iedereen kan excelleren. (Zuidlaren)
  • Susanne Schoemans. GZ-psycholoog. Werkt samen met haar contacthond Sibo. Ze werkt voor Icare en gebruikt haar hond Sibo in haar werk met mensen met dementie. Als eerste die dit met een contacthond doet in Drenthe, legt ze de weg vrij voor meer alternatieve vormen van zorg. (Beilen)
  • Elke Slagt. Tweede Kamerlid voor GroenLinks uit Assen. Staat bekend als een bevlogen verloskundige en inhoudelijke politica. Na vier jaar statenlidmaatschap in Drenthe zet ze zich nu in voor de gezondheidszorg. (Assen)
  • Eline Vedder. Melkveehouder en Tweede Kamerlid voor het CDA. Was de nummer 2 op de lijst voor het CDA en sinds mei de tweede vrouw uit Drenthe in Den Haag. Ze zet zich al jaren in voor een duurzaam boerenbestaan en een leefbaar platteland. Eerst als raadslid en Statenlid, nu in de Tweede Kamer voor bereikbaarheid, landbouw en mijnbouw. Betrokken en altijd benaderbaar. (Ruinerwold)
  • Elke Wiss. Praktisch filosoof en auteur Socrates op Sneakers. In deze tijden van polarisatie gaan journalisten graag te rade bij Elke Wiss hoe je voorkomt dat een gesprek ontaardt in ruzie. Elke vraagt in de media aandacht voor luisteren, kritisch denken en het stellen van vragen, in plaats van het gooien met meningen. Ze doet dit in 2023 vooral in podcasts, vrouwenbladen en Filosofie Magazine, maar ook in landelijke kranten. (Geeuwenbrug)
  • Marijke Zaalberg. Penningmeester. Oprichter en initiatiefnemer van de stichting Naar school in Haïti. Zet zich met haar stichting al jaren in voor onderwijs, en voedsel- en kledinghulp aan de kinderen op dit eiland. Haïti is een van de armste landen op aarde en wordt al jaren geteisterd door geweld, onrust en natuurrampen. (Westerbork)

Van alle experts die in nieuwsmedia aan het woord komen, is slechts één op de vijf vrouw (bron: Global Media Monitoring Project). Het percentage bungelt al jaren tussen de 19 en 21 procent. Maar ongeacht hun rol, van alle personen die we zien, horen en lezen in de media is slechts één op de drie vrouw, blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media.

Vorig jaar won Vera Vos, grondlegger van het project Passie op het Platteland, de Vrouw in de Media Award Drenthe. Mirjam Kaijer, oprichtster Voices for Women,  won toen de landelijke Vrouw in de Media Award en auteur van Het antiracismehandboek Chanel Matil Lodik won de You Go Girl Award (aanmoedigingsprijs).

Vaker in de Media

Janneke van Heugten is directeur van VIDM, de grootste onafhankelijke expertdatabase in Nederland die zich richt op diversiteit in de media. Begin maart 2024 komt haar boek Vaker in de Media, zo kom je als vrouwelijke expert in beeld uit bij Van Duuren Management. Een boek vol publiciteitstips van hoofdredacteuren, journalisten, mediatrainers en vrouwelijke experts die al in de media komen.

Met ZijSpreekt, hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen, wil directeur en initiatiefnemer Marga Miltenburg meer vrouwen op de voorgrond laten treden op congressen en symposia en in de media. Ze kent de media goed van haar werk bij de KRO als programmamaker, eindredacteur en hoofd informatie radio. Na haar afscheid startte ze in maart 2009 ZijSpreekt. Het bureau beschikt over een groot bestand van deskundige vrouwen op vele vakgebieden. Ze bemiddelt hen als spreker of dagvoorzitter op congressen en symposia, ook online, of als gast in praatprogramma’s op radio en televisie. Voor de vijftiende keer organiseert ze samen met Janneke van Heugten de jaarlijkse Vrouw in de Media Awards. Na deze editie geven ze het organisatiestokje door. Na 8 maart gaan ze op zoek naar een geschikte opvolger.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen