Telescoop voor bibliotheken: Op jacht naar kraters en planeten

Telescoop.
Telescoop.
Foto:

Ruinen/Zuidwolde – De bibliotheken in Dwingeloo, Havelte, Ruinen en Zuidwolde hebben sinds kort een telescoop in de uitleen. Het is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen. Inmiddels zijn ruim 70 telescopen uitgezet bij bibliotheken in Noord-Nederland. De randvoorwaarden zijn simpel: enthousiasme van de bibliotheek en op een donkere plek.

De telescoop is met een maximale vergroting van 140 keer zeer geschikt voor het ontdekken van de kraters op de Maan, de maantjes van Jupiter, de ring van Saturnus en nog veel meer. Bij de telescoop hoort ook een ingenieuze app die de waarnemer gidst.

Succes

Met inmiddels een jaar ervaring lijkt het uitleen project zeer succesvol. De telescopen, met uitzondering van de vakantiemaanden, zijn vrijwel continu uitgeleend. De leners zijn families, opa’s en oma’s die bezoek krijgen van de kleinkinderen of jonge heelal liefhebbers voor wie de aanschaf van een eigen telescoop nog een drempel is.

Wandeling

Op vrijdagavond 16 februari is er een sterrenwandeling onder leiding van sterrenkundige en initiatiefnemer Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen. De wandeling start om 19.00 uur bij de Bibliotheek aan de Enthingeweg in Dwingeloo, duurt ongeveer anderhalf uur. Opgave via [email protected] .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen