Afscheid Jan van Calker als voorzitter van De Karstenhoeve

Jan van Calker met zijn vrouw tijdens het afscheid.
Jan van Calker met zijn vrouw tijdens het afscheid.
Foto: Foto Karstenhoeve

Ruinerwold – Jan van Calker heeft vrijdagavond tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst voor vrijwilligers afscheid genomen als voorzitter van museumboerderij de Karstenhoeve. Zijn opvolger is Erik Middelveld.

Op ludieke wijze voerden enkele spelers van Boerendrokte een toneelstukje op waarin gesuggereerd werd dat boer Karsten (Jan van Calker) gezien was met een andere vrouw en verdwenen was achter een schuurtje. Hierop ging vrouw Karsten (gespeeld door Elly Remmelts) op onderzoek uit. Na enig speurwerk vond ze ‘haar man’ inderdaad met een dame aan zijn zij op het erf. Het leverde veel hilarische momenten op.

Veel veranderingen

Jan is ruim 20 jaar actief voor de museumboerderij, eerst als bestuurslid en vrijwilliger en sinds 2008 als voorzitter. Jan memoreerde aan deze periode dat er veel veranderingen zijn doorgevoerd. Eerst werd de boerderij nog bewoond door een beheerder, later werden de keuken en het washok betrokken bij het museum en kwam er een nieuwe keuken op de deel. Een zolder voor exposities, vloerverwarming, een buitenschuur en de vele koetsen kregen een opknapbeurt. Naast de bestuurswerkzaamheden was hij bijna dagelijks aanwezig als vrijwilliger en hield hij zich onder andere bezig met de antiekveilingen, tuinploeg, onderhoud en groentetuin, paasvuur, fairs en speelde een hoofdrol als boer Karsten in Boerendrokte.

Jan gaf aan dat hij veel dank verschuldigd is aan zijn vrouw die hem de mogelijkheid gaf deze taak uit te voeren. Erik Middelveldt volgt hem op als voorzitter. Jan blijft overigens wel verbonden als vrijwilliger aan het museum. Na de pauze gingen de vele vrijwilligers aan de slag met een quiz en (kinder)spelletjes.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen