Dorpshuis Bastogne als eerste in Drenthe energieneutraal

Dorpshuis Bastogne.
Dorpshuis Bastogne.
Foto: Kobie Kijk in de Vegte

Ansen – Dorpshuis Bastogne in Ansen is het eerste dorpshuis in Drenthe dat energie neutraal is. Vrijdagmiddag 2 februari wordt deze mijlpaal gevierd en draait wethouder Gerrie Hempen van de gemeente De Wolden in dorpshuis Bastogne met een symbolisch gebaar de gaskraan dicht.

Bij dit feestelijke moment zijn sponsoren en bedrijven aanwezig zijn die het energieneutrale dorpshuis mogelijk hebben gemaakt. Daarnaast was er de inzet van vele vrijwilligers die hebben geholpen met het meedenken en al het praktische werk hebben uitgevoerd.

Oude ketels verwijderd

Afgelopen jaar zijn er veel werkzaamheden gebeurd in het dorpshuis, met als doel energieneutraal te worden en volledig van het gas af te gaan. De oude gasgestookte heteluchtverwarmingketels zijn verwijderd. Daarvoor in de plaats zijn twee nieuwe grote warmtepompen en twee nieuwe ketels geplaatst. Om deze van stroom te voorzien, zijn er op het dak van het dorpshuis liefst 89 nieuwe zonnepanelen gelegd. Verder zijn een doorstroomboiler, een elektrische kookplaat en infraroodpanelen geplaatst.

Dorpshuis Bastogne werd geholpen door de sponsoren, Stichting Ruinen 1865, energieKansen, Rabobank, Gemeente De Wolden, Postcode buurtprijs, Oranjefonds, Vrijwilligers dorpshuis en mevrouw Moret.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen