Mogelijk energiehub en zandwinning aan de Oshaarseweg

Het terrein 'De Wijk 20'.
Het terrein 'De Wijk 20'.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Koekange – Aan de Oshaarseweg bij Koekange wordt als het aan de gemeente De Wolden ligt, op de plek waar een installatie van de NAM stond, een energiehub gerealiseerd. Er komen haalbaarheidsonderzoeken, alles in samenspraak met omwonenden.

Met de oude NAM-installatie werd stikstof in de bodem geïnjecteerd om zo het laatste beetje gas te kunnen winnen. Deze NAM-locatie, “de Wijk 20”, wordt niet meer gebruikt en is ontmanteld. Wat nog rest, is de ondergrondse infrastructuur: er ligt nog een stroomkabel met hoge capaciteit in de grond. Gemeente De Wolden ziet in dit terrein een mogelijke “energiehub”: een plek waar meerdere partijen gezamenlijk kunnen werken aan het opwekken, opslaan en transporteren van energie.

Plan van Aanpak

Omdat de naastgelegen zandwinningslocatie een nieuwe plaats zoekt om te kunnen uitbreiden, kiest gemeente De Wolden ervoor om een gebiedsontwikkeling op te starten voor het hele gebied. Alle betrokken partijen denken en praten mee. In de stuurgroep, projectgroep en werkgroepen hebben zowel de bewoners zitting als de professionals en bestuurders. Er zijn, samen met de bewoners, drie inspraakavonden georganiseerd. Zo is een plan van aanpak tot stand gekomen dat de goedkeuring van zowel de bewoners als de professionals kon wegdragen. Dit plan van aanpak is nu ook door het college van B en W van De Wolden goedgekeurd.

Voor zowel de uitbreiding van de zandwinning als de ontwikkeling van de energiehub worden haalbaarheidsonderzoeken in gang gezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen