Rietgedekte woonboerderij in Eursinge brandt af

Eursinge – Saai is het nooit rond de jaarwisseling in de regio Zuidwest-Drenthe. Waar in de regio vermiste objecten opdoken en volop met carbid werd geschoten, moest de politie in Meppel exact om middernacht optreden in verband met huiselijk geweld.

In Eursinge, het dorp dat bij Pesse in de gemeente De Wolden ligt op de grens met Westerveld en Hoogeveen, brandde een rietgedekte woonboerderij af. Even voor half vier kwam de melding van de brand binnen, waarna meerdere brandweerkorpsen met loeiende sirenes uitrukten. De woning kan als uitgebrand worden gezien, de bewoners konden zich tijdig in veiligheid brengen.

Overal in de regio werd volop met carbid geschoten, op de meeste locaties ging dat gepaard met grote en kleine feesten met vreugdevuren en het nodige bier. Burgemeester Inge Nieuwenhuizen van de gemeente De Wolden maakte een rondje door haar gemeente langs carbidlocaties en had de nieuwe BOCK-ballen meegenomen om uit te delen. BOCK = Bewust Oplettende Carbid Knaller. In de gemeente Staphorst werd overigens al op zaterdag geknald vanwege de zondagsrust. daar ging na middernacht wel de feesttent open op het evenemententerrein De Tippe.

Meerdere meldingen

Er waren in Meppel naast huiselijk geweld de nodige andere meldingen volgens de wijkagent: vernieling van een woningruit, een huiselijke twist, een jongedame die onwel werd in een feesttent en een jongeman die hetzelfde lot was beschoten in een café. Maar ook twee aanhoudingen in verband met het beledigen van een ambtenaar in functie nadat de politie optrad bij vechtpartijen. Er werd ook nog een diefstal met geweld genoteerd.

Vermiste objecten

Rond de feestdagen worden ineens allerlei objecten waar dan ook in Nederland als vermist opgegeven. Zoals bijvoorbeeld het grote beeld van Vincent van Gogh in Assen dat daar stond om de expositie in het Drents Museum aan te prijzen. Er werd zelfs aangifte gedaan van diefstal, maar natuurlijk was er een oudejaarsvereniging uit de gemeente Westerveld schuldig. In dit geval De Oliebol uit Vledder.

De collega’s van Tied Zat uit Zorgvlied kwamen met de immense entree van safaripark De Beekse Bergen te Hilvarenbeek aanzetten. Waarom? ‘Safaripark Beekse Bergen is een prachtig park, waar je veel verschillende dieren mag komen bewonderen, zelfs op safari met je eigen auto. Let wel dat je je aan een aantal regels hebt te houden: Verlaat je voertuig niet, Voeren van dieren is ten strengste verboden Betreed geen plaatsen die niet zijn opengesteld voor publiek’, aldus Tied Zat

‘Als we dit nu eens vergelijken met hier, het Drents-Friese Wold, waar men druk bezig is met rewilding. Edelhert, Schotse hooglanders, Exmoor pony’s, Wild Zwijn, Sayaguese rund, Wolf Hoe gaan we er hier dan mee om? Dagelijks staat het hier vol met zogenaamd wolventoerisme, we lijken wel een safaripark. Alleen houdt niemand zich hier aan de regels! Want mensen parkeren overal de auto’s, blokkeren dus de weg en hinderen hier anderen mee. Ze gaan overal zomaar uit de auto Benaderen wilde dieren en wolven, of nog erger ze voeren ze zelfs: waardoor deze leren veel te dichtbij de mensen (en onze eigen (huis/landbouw)dieren) te komen, wat lijdt tot zeer veel ellende (voor mens en dier) En ga zo maar door Wij zijn het zat! Als je hier wil komen, houdt je je aan de regels, je gedraagt je, en doet geen dingen die hier in het “safari” park “het Drents-Friese Wold” niet toegestaan zijn. Anders hebben we liever dat je wegblijft, in plaats van de leefbaarheid voor ons en onze eigen dieren te komen verstoren.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen