Hoog water: Nieuwjaarsduik in de Reest bij de Wijk gaat gewoon door

De Wijk/Meppel – Het hoge water houdt Oost- en Noord-Nederland behoorlijk bezig. Zo ligt Zwartsluis momenteel aan een binnenzee (van het Zwarte Water), is het pontje naar Genemuiden tijdelijk uit de vaart genomen en is het grensriviertje de Reest uiteraard weer buiten haar oevers getreden. Gaat de Nieuwjaarsduik in de Wijk/IJhorst met zulk hoog water wel door?

‘Machtig mooi. gaat gewoon door’, reageert voorzitter Arend Klomp van motorclub de Antrappers uit de Wijk. Deze club organiseert de officiële duik in de Reest jaarlijks. Plaats van handeling is maandag 1 januari om 14.00 uur weer het bruggetje over de Reest tussen de Wijk en IJhorst.

Zwarte Water

Het Zwarte water bij Zwartluis, Hasselt en Genemuiden is ook ver buiten de oevers getreden, waardoor Zwartsluis aan een binnenzee ligt. Het hoge water levert prachtige foto’s op, zoals hier in de galerij van de regio rond Meppel. Een ondergelopen fietspad bij IJhorst, sloten die voller dan ooit zitten. En dankzij gemaal Zedemuden bij Zwartsluis houden de inwoners van Meppel en omgeving de voeten en kelders aardig droog

Waterschap WDOD houdt een liveblog bij van de situatie, zij bijgaand een deel van dat blog plus een filmpje van de situatie bij het Reevediep.

Woensdag 27 december 15.00 uur

Al onze gemalen zijn volop in bedrijf. Dat doen we met een systeem van in totaal zo’n 370 gemalen (van groot tot klein) en ongeveer 1970 stuwen (ook van groot tot klein). Gemaal Zedemuden is één van de krachtpatsers onder onze gemalen en bestaat sinds 1973. Het gemaal in Zwartsluis vormt een belangrijke schakel in het waterbeheer in de stroomgebieden van Meppelerdiep en de Overijsselse Vecht. Het gemaal pompt water vanuit het Meppelerdiep in het Zwarte Water en gaat daarmee overstromingen tegen in het stroomgebied van het Meppelerdiep. In het gemaal staan drie spierballen op een rij, met een waaierdiameter van 3,6 meter en een totale pompcapaciteit van 124.000 liter per seconde! Dit betekent dat het gemaal in één minuut 7.440.000 liter water kan verpompen: de inhoud van drie Olympische zwembaden. Hiermee is Zedemuden het op één na grootste gemaal van Nederland. Op dit moment pompt Zedemuden op 70 procent van de capaciteit. In de update hieronder staat de de situatie per gebied.

Volg het blog van waterschap Drents-Overijsselse Delta hier

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen